Select Page

Безумље је несхватљиво и неприхватљиво инсистирање црногорске власти на доношењу закона који предвиђа отимање Цркви свих храмова у Црној Гори саграђених до 1918. године, казао је Ахиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије данас у Будви, након Свете архијерејске литургије коју је са свештенством служио у цркви Свете Тројице у Старом граду.

„Шта ће да раде са храмовима у Боки Которској, гдје је Црна Гора, власт задобила, и то колико сам чуо принудно, тек 1945. године? Као независна држава ту власт у Боки је први пут у историји Црна Гора задобила тек 2006. године“, казао је он.

Митрополит Амфилохије је додао да је та независност за поштовање, али да није за поштовање то што власт на лажној идеологији темељи однос према Цркви Божјој.

„Поново пријете, данас је објављен у „Побједи“ текст, да ће да отимају све храмове православне, и то само православне. Зато што се они називају српским храмовима, хоће да их отимају. И поричу, чак, одлуку Венецијанске комисије у вези тог њиховог безумног нацрта закона, која је објављена још 2015. године“, казао јер Владика.

Владика је казао да они и даље инсистирају на том безумљу.

„И то инсистирају да одузимају само православне храмове. Да ли је то могуће, ако закон важи за све? Мораће онда да одузимају и римокатоличке цркве и исламске џамије које су подигнуте до 1918. године, а које се налазе на територији данашње Црне Горе“, нагласио је Владика Амфилохије.

Подсјетио је да је сва историја Цркве у знаку Христовог распећа, али и Христовог васкрсења. и поручио да би било добро да Влада Црне Горе престане да гони Цркву Христову.

Рајо Војиновић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This