Izaberite stranicu

Око 110.000 људи учествовало је у литији кроз централне улице Петрограда поводом Дана преноса моштију Светог благоверног кнеза Александра Невског, 12. септембра 2018, јавља агенција ТАСС.

Ова градска слава Петрограда и њена литија стајали су под девизом „Вера. Традиција. Јединство“. У Петроград су похрлили људи из Лењинградске области, Москве, Јарославља, Тамбова, Новгорода, па чак из Литваније и Летоније. Литија је кренула од Казанског катедралног саборног храма и водила до лавре Александра Невског и притом су поред Казанске иконе Матере Божје носили ковчег са десном руком Светог Спиридона Тримитунског која је донета са острва Крфа.

Богослужења су одржана у Саборној цркви Свете Тројице у лаври Александра Невског и у Казанском катедралном сабору, где су за Литургију из Васкресенског новодевичког манастира донели мошти овог светитеља. Литију је предводио митрополит петроградски и ладошки Варсонуфије.

Наиме, 12. септембра 1724. цар Петар I је лично пренео мошти Светог Александра Невског у мушки манастир који је он подигао у част овог светитеља, а које су се до тада налазиле у граду Владимиру. Градску литију у част црквеног празника установила је 1704. императорка Јелисавета Петровна. Ова  традиција, која је била прекинута у совјетско време, обновљена је поводом празновања 300-годишњице лавре Александра Невског 2013. године.

Извор: Православие.ру (са енглеског Инфо служба СПЦ)

 

Pin It on Pinterest

Share This