Izaberite stranicu

Синоћ је у подгоричком храму Великомученика Ђорђа, под Горицом, служена Света Тајна Јелеосвећења.

Овом Светом службом началствовао је протојереј-ставрофор Драган Станишић уз саслужење протојереја-ставрофора Милете Кљајевића, протојереја Јована Радовића и јереја Блажа Божовића.

Након седмократног помазивања освећеним јелејем, пред препуном црквом верног народа, словом поуке сабранима, обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Станишић:

“Уочи црквене Нове године, храм Светог Ђорђа Победоносца уприличио је ову службу Јелеосвећења, да бисмо сви ми у предстојећој Новој години били свагда крепки, живи и здрави; били пуна срца и отворене душе за примање благодати Божије, за слушање Ријечи Божије, јер управо смисао ове Службе је да се укријепимо – да би нас та служба вратила Цркви својој; сваки пут када смо немоћни, болесни, када се отуђујемо једни од других и од Бога – ми се удаљавамо од Цркве”, казао је отац Драган Станишић.

Објаснио је да  се првобитно, у раној Цркви, онај који би три пута заредом неоправдано изостао недјељом са литургије, није рачунао у хришћане док се не покаје и врати Цркви.

“Служба Јелеосвећења представља силу којом се чланови црквене заједнице лијече, јер желе да су витални, ревносни и увијек одушевљени за Божју службу”, рекао је он.

“Свештеници су осветили ово уље, то је лијек који помаже. Ако опраштамо, ако се кајемо, онда ово уље чудесно помаже. Што се више кајемо и освећење боље дјелује”, објаснио је отац, пожелевши на крају свога обраћања да “уље које смо осветили – читајући седам Јеванђеља, седам одјељака Апостола и предивне молитве у којима је садржан сваки благослов који је потребан човјеку, помогне и онима о којима бринемо“, јер “сви смо ми овдје хтјели здравље – али, треба да видимо колико смо и другима жељели здравље – својим родитељима, браћи, сестарама, пријатељима, кумовима, ближњима; јер све што више имамо срца за друге и желимо да и други оздраве, то више нама ово уље помаже – и зато се ми молимо; али, после молитве иде благодарење и то је оно што је Богу најмилије. Човјек кад је здрав – он већма благодари Богу, а кад је болестан – он већма вапи ка Богу. Нека би Бог дао, да вапијемо и молимо се, али и да што више и чешће благодаримо Христу за учињена нам добра”, казао је прота Драган Станишић на крају свога обраћања у храму Светог Ђорђа.

Света Литургија ће на празник преп. Симеона Столпника, у петак, 14.септембра – на дан када Црква обележава почетак црквене Нове године, бити служена у овом светом храму, са почетком од 8 часова.

Елза Бибић

 

Pin It on Pinterest

Share This