Izaberite stranicu

Српски режисер Емир Кустурица подржао је иницијативу руског министра одбране Сергеја Шојгуа да у Подмосковљу буде изграђен главни храм Оружаних снага Русије и одлучио да учествује у тој акцији, саопштило је руско Министарство одбране.

„Чуо сам да је министар одбране Руске Федерације изнио идеју да се изгради највећи православни храм икада. Могу рећи да је то одлична идеја, зато што је вјера код нас увијек била тајна веза између људи, то је био темељ наше културе и цивилизације“, рекао је Кустурица.

Он је захвалио министру Шојгуу за идеју, наводећи да ће учествовати у тој акцији, пренијела је руска агенција Тас.

Шојгу је раније саопштио идеју да буде изграђен главни храм руских Оружаних снага у част Вазнесења Христовог и већ је дао први прилог у специјално формиран добротворни фонд „Васкресење“, док је идеју благословио Његова светост патријарх московски и све Русије Кирил.

Изградња ће бити финансирана искључиво добровољним прилозима из личних средстава војника, чланова њихових породица, као и свих грађана и организација, које то желе.

Храмовни комплекс биће подигнут на територији Војно-патриотског парка културе и одмора „Патриот“, изграђеног 2015. године у Подмосковљу.

Тас јавља да Кустурица намјерава да изгради кућу на обали ријеке Ангаре у Русији, те да је то саопштио на видео-снимку објављеним јуче на „Инстаграм“ страници руског пијанисте Дениса Мацујева, на чији позив је допутовао у Иркутск на музички фестивал „Звијезде на Бајкалу“.

„Испунио нам се сан – маестро Кустурица нам је стигао на Бајкал. Оно што се десило јуче јесте снажна потврда да је маестро наш човјек, човјек-морж, толико му се допала наша сибирска бања да је скакао /у ријеку/ седам пута“, навео је Мацујев.

„Ствар није само у томе да сам се седам пута купао у Ангари, него и у томе што желим да овдје изградим кућу“, рекао је Кустурица.

Српски режисер је високо оцијенио фестивал „Звијезде на Бајкалу“, додајући да је ова смотра окупила „много талентованих људи“.

„Нећу заборавити осјећај када сам био код тебе у твом познатом насељу /Дрвенграду/ и када сам свхатио да смо веома слични, зато што ти, такође, веома волиш своју земљу, веома волиш свој народ, веома волиш младе, који ти тамо долазе и којима дајеш могућности да наступе на сцени, откриваш нове умјетнике“, рекао је Мацујев Кустурици.

Међународни музички фестивал академске музике „Звијезде на Бајкалу“, који је почео 1. септембра, завршен је синоћ концертом Кустуричине групе „Но смокинг оркестра“ на обали Ангаре.

Иркутске власти оцијениле су да је овај концерт био врхунац програма „Звијезде на Бајкалу“.

Фестивал „Звијезде на Бајкалу“, 13. по реду, трајао је у Иркутску од 1. до 12. септембра, а одржано је 20 концерата и један спектакл, док је у програму учествовао око 400 извођача.

Фестивал, који је постао бренд сибирског региона, отворила су три концерта Националног филхармонијског оркестра Русије.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This