Izaberite stranicu

На Литургији поводом обележавања славе Усековања главе св.Јована претече у Пећи сабрало се око стотинак верника из околних села, али и расељених Пећанаца, који су и ову прилику искористили да се окупе око свог парохијског храма, који је познат и као Митрополија пећка.

Литургију је служио јеромонах Исаија, из Француске, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије рашко-призренске. Он је поручио окупљеним верницима да на своје гробове никада несмемо заборавити.

“Требамо овамо долазити, наше гробове чистити, и да не посустанемо у љубави Христовој, жртве истине, правде, љубави и опстанка овде на овим теренима”, реко је окупљеним Пећанцима јеромонах Исаија.

Секретар Еепархије рашко-призренске отац Сава Шмигић је рекао да увек треба да се сећамо наших корена јер и када погрешимо корену се увек можемо вратити.

“Тако и децу треба да васпитавамо, да им је Црква мајка, и корен, јер и ако наша деца некада застране, утеха ће бити то што ће знати где да се врате”, рекао је у беседи отац Сава Шмигић.

Након литије, пресечен је Славски колач, а овогодишњи домаћин Небојша Савић, који је родом из Пећи, је колач за наредну годину предао председнику завичајног клуба Пећанаца Сави Радоњићу.

“Тешко је то овако описати у две реченице, сем да кажем да је осећај диван и да се увек осећа усхићење. Ја сам имао задовољство, ево ја мислим три године у назад, да будем гост, и да присуствујем овом великом празнику, а ево ове године имам и велику част да, у име Удружења Пећанаца, преузмем славу за догодине”, рекао је Радоњић за Радио Гораждевац.

Међу присутнима је било много расељених Пећанаца, који су први пут након ратних дешавања, посетили свој родни град, емоције су биле велике.

Црква Светог Јована у Пећи, која је порушена у етничком насиљу 2004-те а обновљења 2012. године, подигнута је пре више од тридесет, када је свету литургију служио покојни патријарх Павле уз саслужење садашњег патријарха Иринеја.

Извор: Радио Гораждевац

Pin It on Pinterest

Share This