Izaberite stranicu

Светом Литургијом која је јуче служена у подгоричком храму Светог Ђорђа под Горицом молитвено је обележено посечење главе највећег између рођених од жена, Св. Пророка, Претече и Крститеља Јована.

У пуној цркви великомученика Ђорђа, Светом литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић, а саслуживали су му протојереј-ставрофор Драган Станишић, јереј Блажо Божовић и ђакон Иван Црногорчевић.

Певницом је руководио прота Јован Радовић.

Након прочитаног Јеванђелског зачала, говорећи о животу и делу Светога Јована, прота Кљајевић се посебно осврнуо на оно што је претходило, посечењу главе Христовог Претече.

,, Он је смело осуђивао гријехе својих сународника а није штедео ни чланове царске породице, ” казао је прота Кљајевић, „а због његових врлина многи народ га је доживљавао као изабраног Месију, који ће доћи да спасе народ израиљски. ,, Тај и такав Праведник пао је као жртва безумнога пира “, казао је отац Милета.

,, То и такво стање, искористила је по злу надалеко чувена Иродијада, јер није могла да подноси изобличења од стране Праведника Јована, који ју је јавно обличио због удаје за рођеног девера Ирода, поред живог мужа Филипа. Изгубивши моћ правилног расуђивања услед претераног алкохола, исто, узбуђен бестидним играњем кћери Иродијадине – цар Ирод желећи да је награди за такво играње, обећа јој пола царства “, казао је прота у своме обраћању сабранима. Наговорена од мајке, ћерка затражи – Главу Светога Јована, заточеног у тамници у Севастији галилејској. Неколико година након овог гнусног захтева, бестидна Саломија завршила је живот на реци Сикорису, упавши у ледени отвор – који јој се стезао око врата. Управо, због овог страшног злочина који се збио над Праведником Божијим, Црква је прописала једнодневни пост на данашњи дан“, објаснио је он..

Прота се осврнуо и на грех пијанства коме су подложни бројни људи, како мушкарци, тако и жене.

,, Оно помрачује ум и многим великим и разумним људима. Јер код пијаних људи, њихов разум губи способност да доноси правилне закључке те повлаче неразумне потезе;крше законске норме. Пијанство води човјека у многе друге и веће пороке и гријехове. Нема охолијег и самопоузданијег човјека од пијаног. Спреман је на свађу са свима, иако му је снага од алкохола, ослабљена “, казао је прота, а чак и Свети Апостол Павле говори о томе – Не опијајте се вином у чему је блуд, него се испуњавате Духом Светим.

 Завршавајући своју беседу у храму под Горицом, прота Кљајевић је још једном подсетио на то да код пијаног човека стид нестаје, те он тада бива способан за дела којима не може да влада – пожелевши на крају присутнима да нас Господ помилује и спасе од таквога зла, коме је велика већина народа изложена, директно или индиректно.

По примању Свете Тајне Причешћа, заједница у Телу и Крви Христовој, настављена је у гостопримници храма под Горицом.

Елза Бибић

 

Pin It on Pinterest

Share This