Izaberite stranicu

На 15. недељу по Духовима, када Црква Христова молитвено прославља преподобног Пимена Великог и Сабор српских светих – служена је Света литургија у храму Светог Ђорђа под Горицом у Подгорици.

Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Драган Станишић, уз саслужење протојереја-ставрофора Милете Кљајевића и протојереја Јована Радовића; молитвено су учествовали прота Милун Фемић и јереј Блажо Божовић.

За певницом једнодушно су одговарали појци овог Светог храма.

Након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке у којој је говорио о љубави, сабранима се у цркви Светог Ђорђа обратио началствујући свештенослужитељ прота Станишић, поновивши речи псалмопојца: Спаси Господе народ свој и благослови наслеђе своје.

Говорећи о наслеђу Божијем, прота је казао да су то првенствено заповести Божије – о љубави према Богу и о љубави према ближњем.

„И ми често, имајући пред очима – знајући за многе уредбе и законе, видимо како постоје установе у којима се врши све по закону. Међутим, оно што човјек не може да позна по закону”, наставио је отац, „то је оно што је Господ Христос рекао у данашњем Јеванђељу, да све почива на двијема заповијестима, на Љубави према Богу и према ближњему”, казао је прота у своме обраћању.

„Услед недостатка љубави, настали су ти безбројни закони. Тамо где има љубави, мање има закона”,  и обратно, објаснио је, „где има много закона, тамо има мање љубави. Тако се човек уплео у многе уредбе, прописе, законе и сугестије, све зато што је изгубио способност да воли. Ми видимо у својој заједници, породици, у своме народу да  када имамо чисто срце и дух прав се све мање расправљамо на чијој је страни правда. Већ кад волимо некога, када имамо љубав, ми онда и не видимо грехе ближњих, а поготово не то да било коме судимо, да било кога сагледавамо кроз закон“, казао је он.

Ова данашња јеванђелска ријеч, како је поучио началствујући свештенослужитељ, нам говори да више имамо љубави па ћемо онда имати мање свађе, мржње, злобе, пакости, оговарања и свакога зла.

По примању Светих Христових Тајни, заједничарење свештенослужитеља храма под Горицом и парохијана настављено је у црквеној гостопримници.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This