Izaberite stranicu

Поводом прославе празника Сабора Срба Светитеља, Свету архијерејску литургију у Новом Пазару служили су преосвећена господа Епископи: будимљанско-никшићки Јоаникије, рашко-призренски Теодосије и жички Јустин, уз саслужење свештенства и монаштва из више Епархија.

„Не треба да се сабирамо око једног човека, ма ко био он, који нуди нешто што није у складу са оним што смо примили од наших светих. Ма колико то било тренутно примамљиво, морамо да знамо да је то пролазно и да не треба да продајемо и да се лишавамо онога вечног, да се лишавамо ове свете земље и светиња које су купљене небом и које су заливени крвљу и сузама наших мученика и светих. Зато смо ми данас овде у храму апостола светих”, поручио је Владика Теодосије у Петропавловској цркви у Новом Пазару.

Владика Теодосије је подсјетио на утемељиваче српске државе – Стефана Немању и остале њене свете творце, и то у храму у којем и јесте утемељена српска држава осам, односно десет векова раније.

Рекао је да су они српском народу показали пут и задали вриједности „не земаљске и пролазне, већ вечне“.

„Наши достојни преци до сада су ходили тим стопама и ево, они су нама предали све ово што данас имамо”, поручио је Владика Теодосије.

Говорећи о снази и нади да ће српски народ трајати, Владика је рекао да се нада да ћемо и ми бити бити достојни, “да ће наша деца имати на кога да се угледају”.

“Сабрање је важно уочи великој јубилеја – 800 година од независности Српске Православне Цркве”, подсјетио је Владика Теодосије.

Након Свете литургије одржан је и пригодан културно-умјетнички програм, а Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, поздравио је присутне речима:

Не смијемо никада заборавити да смо ми Божији народ, царски народ, народ који има своју вјеру, своје вриједности, своју културу, писменост, традицију, дивне народне обичаје. Има своју идеју, а то је заправо јеванђелска идеја и јеванђелска мисао, да сви будемо са Христом. То је заправо оно што нас је одржало кроз сву нашу историју, та наука божанска, јеванђелска, апостолска… Од Светога Саве до Светога Владике Николаја, наша Црква је казала своју ријеч нашем народу, о најтежим питањима и проблемима који нас данас муче. И наравно та наша ријеч није производ некога нашега хира или ината, него је производ предања и говоримо само оно што смо увијек говорили и свједочимо оно што смо увијек свједочили, а заправо тиме свједочимо да смо народ који није заборавио идеју слободе, да се никад нијесмо помирили са ропством, па нећемо ни у овом времену. Треба то завјештање слободе светосавско, светолазаревско, мученичко, српско, да чувамо кроз сва времена. И ово су времена великих искушења али требамо да се молимо Богу, даће Бог да из њих изађемо, да их пребродимо као људи, као што је говорио наш Светјејши Патријарх Павле.

Нека Господ свима вама који сте се овдје сабрали на овај дивни велики празник, да окрепљења духовнога, нашем свештенику Јовану, који је данас овдје на овме светоме мјесту, знаменитом мјесту, примио свештенички чин, да му Господ буде увијек у помоћи и да га Божија благодат увијек кријепи у његовој свештеничкој служби. Хвала нашем драгом Владици Теодосију, коме само желим да кажем да је сигурно наш цио српски народ ма гдје живио, са њим, са његовим свештенством и са народом на Косову и Метохији,а да су они са својим светињама, са својом историјом, са својом идејом, својим животом, ослонац цијелом српском народу. Исто тако србима и у Србији и у Црној Гори и у Републици Српској и у цијелом свијету; то је оно што нас уједињује, па зато морамо да носимо свој крст и своју љубав према Косову и према светима који су нам га као завјештање оставили, јер то је једини начин да опстанемо као људи и као народ Божији. Да се опет, ако Бог да и ослободимо и објединимо. Хвала и нашем драгом Владици жичкоме, који је данас началствовао, а и припада му, који је данас тако пажљиво служио као апостол Христов и тако пренио на све благодат и благослов. Обраћање Владике Јоаникија

Представници Цркве и предсједник Вучић се за два дана посјете јужној српској покрајини нису састали.

Слободанка Грдинић

према: https://kossev.info/nebeska-srbija/

Фото: kossev.info

Бесједа Владике Теодосија (аудио запис):

Pin It on Pinterest

Share This