Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Епископи буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило и диоклијски г. Методије служили су јуче, на Сабор српских светитеља, са свештенством Свету службу Божију у манастиру Светог Николе у Маћагају у провинцији Ћако (Аргентина).

У проповиједи на крају Литургије Митрополит Амфилохије је рекао да никада, од 1938. године, када је саграђен овај храм, није било оволико епископа и свештеника да служе у њему.

“А у исто вријеме, хвала Богу, и толико вас, народа, потомака ваших предака. Ми данас у молитви посебно помињемо Александра Коноваленка, који је заједно са вашим прецима основао овај свети храм Светог оца нашега Николаја. И то свједочи да је ова црква дјело свесловенско, не само наших предака који су се овдје иселили”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Објаснио је да то потврђује да Црква Христова призива све народе да се крштавају у име Оца и Сина и Духа Светога.

“Већина вас, чији су преци саградили овај храм, сад сте Аргетинции и шпански језик говорите као матерњи језик, али је добро да не заборављате и језик ваших предака. Долазак нас три епископа, три свештеника и два ђакона – то је знак. Вјерујем да је то први пут откад је саграђен овај храм. То је знак да Бог воли и вас и ово мјесто Маћагај. И да Господ прима и молитве ваших предака. Благодарећи њиховом труду и молитвама овај храм је и саграђен, и ево се он обнавља у ово наше вријеме”, казао је он.

Митрополит Амфилохије представио је вјернима њиховог новог Епископа – Владику Кирила.

“Православна црква да би истински била православна мора да има епископа, да има свештенике, да има ђаконе и вјернике. Свети Игњатије Богоносац, древни мученик, тако каже: Тамо гдје су епископ, презвитери, ђакони са народом, гдје служе Свету службу Божију – тамо је и једна, света, саборна и апостолска Црква Христова. Ево, то се данас овдје догодило”, нагласио је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је заблагодарио обновитељу храма Светог Николе Александру Рогановићу и градоначелнику Ресистенције Хорхеу Капитанићу који дао одобрење да се храм обнавља.

Трудом мјесног пароха оца Бранка Станишића овом литургијском сабрању присуствовало је мноштво вјерника.

Сабране у манастиру Светог Николе усрдно је дочекала и за све њих приредила богату трпезу хришћанске љубави настојатељица манастира монахиња Марија (Оливеира).

Рајо Војиновић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This