Izaberite stranicu

Митрополит Астане и Казахстана Александар посетио је цркву новомученика Акмоле у Акмолској области Казахстана и одслужио молебан мученицима за Христа који су просијали у Казахстану и парастос за све који су невино побијени за време прогона хришћана, а посебно за жене мученице.

Митрополит је посетио место страдања акмолских новомученика поводом 100-годишњице трагичног почетка црвеног терора. После покушаја атентата на Лењина, 30. августа 1918. године. обнаредован је црвени терор у земљи када су бољшевици проводили најсвирепије радње против оптужених за контрареволуционарну делатност.

Гости су посетили комплекс спомен-музеја жртава политичких репресија у селу Акмоли, где је постојао 17. радни логор, боље познат као „Акмолски логор жена, издајица Мајке земље“, који је био отворен од 1937-1953. Владика је са пратњом узнео молитве за логорашице и за све православне хришћане који су прогоњени и убијени „у време страшног прогона“.

Споменути 17. радни логор био је највећа женска колонија на територији Казахстана у коме су биле смештене супруге, мајке, кћери и сестре људи осуђених као непријатељи народа и издајице Мајке земље. Свети архијерејски Сабор Руске Цркве канонизовао је 12 затвореница Акмолског логора у августу 2000. године.

Извор: Православие.ру, СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This