Izaberite stranicu

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја као и са благословом Његове Милости Архиепископа кентерберијског Јустина Велбија, у Пјуси теолошком дому у Оксфорду у Оксфорду, у четвртак 6. септембра одржава се Конференција посвећена незаборављеном поколењу великодостојника, професора и богослова (међу њима и будућих светитеља) из обеју цркава — Цркве Енглеске и Српске Православне Цркве, саопштено је на званичној страници Православног Богословског Факултета у Београду. Конференцију заједнички организују Теолошки факултет у Оксфорду и Православни богословски факултет Универзитета у Београду.

Великодостојници, професори и богослови којима је Конференција и посвећена су током Првог светског рата сковали пријатељство, са далекосежним позитивним последицама: црквеним, друштвено-политичким и културалним. Конференција има задатак да духовном пажњом, научно-критичким рефлектовањем и молитвеним чином живог памћења ода признање хришћанским и цивилизацијским вредностима које су нам они заложили: братствеништва, узајамности и узвратности у вери.

Осим десеторице научника — теолога и историчара, као и студената из Енглеске, скупу ће присуствовати црквени великодостојници обеју Цркава, истакнути интелектуалци, представници Амбасаде Р. Србије у Лондону и други пријатељи и покровитељи научно-културне мисије обеју црквених заједница.

Осим професора ПБФ и са Оксфорда, скупу ће присуствовати црквени великодостојници обеју Цркава, укључујући Епископа британско-скандинавског Г. Доситеја, истакнути интелектуалци, представници Амбасаде Србије у Лондону, и пријатељи и покровитељи научно-културне мисије обеју црквених заједница, православне и англиканске.

Извор: ПБФ Универзитета у Београду

Pin It on Pinterest

Share This