Izaberite stranicu

Награда овогодишњег књижевног фестивала “Ћирилицом”, чији су организатори Народна библиотека Будва и Удружење издавача и књижара Црне Горе, а који је након 12 дана, синоћ завршен у Будви, додијељена је историчару, доктору Мирославу Лукетићу из Будве.

За изванредан допринос историјском и културном раду, као и очувању ћирилице на овом подручју, једногласно је одлучио жири у саставу: директорица Народна библиотеке у Будви Мила Баљевић, пјесник Радомир Уљаревић и проф. др Синиша Јелушић.

Уручујући награду деведесет двогодишњем Лукетићу, проф. др Синиша Јелушић је казао, да је он, дао велики допринос развоју културе у општини Будва, а посебно, заштити ћириличног писма.

Лукетић је дипломирао на Филозофском факултету у Београду 1959. Године, а докторирао у Прагу, 1971. Године. Радио је у Народној библиотеци Црне Горе на Цетињу, а био је и помоћник директора.

Био је директор Културног центра у Будви и директор Историјског архива Будве. Покретач је идеје, формирања Љубишиног спомен дома.

Био је уредник и покретач, више монографских и периодичних издања, “Приморске новине”, “Паштровски алманах”. “Матица Боке” и других пројеката, а објавио је и неколико књига.

Све су ово разлози, да жири књижевног фестивала “Ћирилицом донесе одлуку, да међународну награду Свети Стефан Штиљановић, додијели др Мирославу Лукетићу.

Највећу част и највеће признаје, доживио сам данас у својој деведесет другој години живота. Награда, коју сте ми додијелили садржи два симбола, два нераскидива обиљежја нашег идентитета, ћирилицу, старо и основно српско писмо и име светитеља Стефана Штиљановића, последњег паштровског кнеза и српског деспота, казао је овогодишњи лауреат др Мирослав Лукетић.

Хвала Вам, што сте тако високо вредновали мој допринос очувању ћирилице на нашем простору.

Прво ћирилично писмо сам написао прије више од осамдесет пет година и од тада пишем руком само ћирилицу. За мене као Паштровића, велику част представља то што ова награда носи име мога претка.

Ћирилићно писмо и Светитељ Стафан Штиљановић, представљају два стуба паштровског духа, паштровске цултуре, прошлости, вјере, језика и бића. Са тиме, Паштровићи и припадају заједници српског и црногорског народа. Дијелећи са њима трагику косовског мита, учешће у вјековној борби за опстанак, слободу и напредакк, казао је овогодошњи добитник међународне награде фестивал “Ћирилицом”, др Мирослав Лукетић.

Извор: in4s.net

 

Pin It on Pinterest

Share This