Izaberite stranicu

Коло српских сестара Херцег Нови, са почетком нове школске године, наставило је са реализацијом пројекта “Патронажна помоћ ђеци са инвалидитетом кроз систем образовања“ који траје већ четири године. Пројекат обухвата стручну помоћ припреме дјеце са инвалидитетом, узраста од пет до осам година, за полазак у школу, а ове године је укључено 11 малишана са подручја општине Херцег Нови, информишу из КСС.

-Школска година званично почиње септембра али се са ђецом која су укључена у пројекат почело радити од 15.августа. Већина дјеце је већ навикла на наше стручњаке и радују се новим сусретима и дружењима. Најважније је да напредују. Нажалост, нека дјеца су прерасла и зато се са њима неће даље радити преко нашег пројекта иако им је овај вид помоћи изузетно пријао и добро би било да се настави, каже предсједница КСС Драгица Спаић. Она се нада да ће Општина Херцег Нови, која је и обезбиједила дио средства за наставак пројекта, препознати значај патронажне помоћи дјеци са инвалидитетом и изнаћи начина да сама организује подршку дјеци са инвалидитетом. Резултати су изузетни јер ђеца брже напредују, а Спаић са задовољством истиче да ће један дјечак, који је био укључен у пројекат, од ове школске године са инклузивне прећи на редовну наставу.

Иначе, од 2015. године са дјецом у њиховим кућама, у атмосфери која им је позната и најпријатнија, окружени породицом и људима које воле, раде учитељица Мира Продановић, дефектолог Иван Љесар и физиотерапеут Наташа Лучић. У пројекат су укључена дјеца са подручја општине Херцег Нови коју препоручи општинска Комисија за усмјеравање у школски систем. Углавном је ријеч о вишечланим породицама које, осим болести дјеце, имају и материјалних проблема. КСС није обезбиједило сав новац за реализацију овогодишњег пројекта али се надају да ће, као и лани, помоћи општина, друштвено одговорне фирме и људи добре воље. Успјешна припрема дјеце за школу је њихово основно право.

Извор: radiohercegnovi.net

Pin It on Pinterest

Share This