Izaberite stranicu

Мисија за праћење  Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) забележила је оштећења на Покровској цркви  у селу Старомихаиловка у крају  Марински Донецке области.

Порта цркве заједно с суседном једноспратном кућом и самом црквом претрпела је оштећење од гранатирања, јавља сајт Украјинске Православне Цркве.  Оштећења су забележана 26. августа 2018.г. кад су у порти приметили кратер око 20 метара западно од цркве у улици Калинина 7, и 4 метра јужно од једноспратне зграде у близини цркве. Специјални посматрачки тим је запазио нова оштећења на спољашњем западном зиду цркве, наводи се у најновијем извештају мисије ОЕБС-а.

Посматрачи су такође приметили да су прозори поломљени и врата оштећена у суседном дому.

Покровска црква је стара више од једног века. Прва Литургија у њој одслужена је 14. октобра 1911. године. Црква је преживела године бољшевичке репресије, бомбардовања  Другог светског рата, прогон Хрушчова,  и до сада остала неповређена, упркос чињеници што је село Старомихаиловка било једно од села која је највише захваћено тренутним оружаним сукобом.

У последњих неколико година оштећен је велики број цркава и манастира у Доњецку. 62 цркве су оштећене почев од децембра 2014. године.

Извор: Православие.ру (са енглеског  Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This