Izaberite stranicu

Прва етапа данашњег саборовања окончана је прегледом паноа и презентација “подворја” 14 помјесних Православних Цркава које су припремили ученици вјеронауке Митрополије црногорско-приморске. Владика Јоаникије је обишао представнике свих школа вјеронауке, поразговарао са свима понаособ, похваливши велики труд и рад који су дјеца уложила са својим вјероучитељима.

Након обиласка паноа, отац Мирчета Шљиванчанин најавио је поздравно слово јеромонаха Јована, представника манастира Стањевићи.

“Драго ми је што смо се окупили овдје поред кивота нашег Светог Петра Цетињског, из разних крајева Цркве наше, прије свега да прославимо Бога нашега и уздигнемо молитве за здравље и спасење свега рода људског. Да у заједници возљубимо један другога, што је и смисао и циљ сваког саборовања, па и овога данашњег. Изражавам велику радост и духовно задовољство што сам данас овдје са вама дио овог свештеног сабора који се по деветнаести пут одржава по благослову нашег духовног архипастира Митрополита Амфилохија. Сјетимо се ријечи нашег Светог Јустина Ћелијског који је рекао да је дијете парче неба на земљи, па бисмо могли рећи да данас осјећамо предукус радости и љубави небескога Раја”, рекао је отац Јован. Пренио је благослов и поздрав игумана Јефрема који због болести није био присутан и позвао све да дођу и учествују, у суботу 22. септембра, у освећењу обновљеног манастира Стањевићи, чији јубилеј 680 година од оснивања смо такође обиљежили на овогодишњем сабору. Братство манастира Стањевићи даривало је у то име сву дјецу вјеронауке свескама и бојицама.

Услиједила је пауза за одмор и ручак. Учесници, али и организатори су имали времена да предахну и да се припреме за завршнице сабора. Вриједни новинари Радија Светигора су за то вријеме разговарали са вјероучитељима, координаторима, као и са дјецом-учесницима.

Програм је наставио хор младих “Свети Николај Српски” из Кикинде, после кога је кореографију “Србија” извело А.Н.И.П. “Ђурђевданско коло”, те хор “Свети Никола” из Бијелог Поља под диригентском палицом Јулијане Вујошевић. Након њих, опет смо могли да чујемо хор “Света Ангелина Српска” из Никшића, који је пјевао на Светој литургији на почетку данашњег дана и данашњег сабора.

Протојереј Бранко Вујачић је координисао спортским играма сабора. Ове године, осим у такмичењу у фудбалу, дјеца су имала прилику да учествују и у одбојкашком турниру, у штафети, као и у полигону. Свако такмичење се одвијало у двије групе по узрастима дјеце. Осим оца Бранка, турнире су испратили и усмјеравали професори физичког васпитања. Док се спортско такмичење приводило крају, завршаване су посљедње припреме за почетак квиза. Отац Бранко је, за Радио Светигору нагласио како се, поред новина у спортском програму, ове године можемо похвалити и великодушним спонзором “Бравера спорт” који је обезбиједио спортске руксаке за све побједнике спортских такмичења.

Након изведбе хора вјеронауке из Подгорице, започет је дугоочекивани квиз знања “Православна слагалица”, који је по многима круна Православног дјечијег сабора.

Новинар Радија Светигора Јован Јовановић је био водитељ квиза. Учествовало је седам екипа од по три такмичара. Такмичиле су се представници вјеронауке из Саборног подгоричког храма, Бара, Доње Горице, из Бандића, екипа из Зете и екипа из Даниловграда. Стручни жири су чинили господин Рајко Радусиновић, предсједник ЦО Цетиње, јереј Слободан Лукић и професор историје из Подгорице Владан Дујковић.

Уз ватрено навијање са свих страна, у великој конкуренцији, игра асоцијација је донијела побједу полазницима вјеронауке при Храму Христовог Васкрсења из Подгорице. Друго мјесто је освојила екипа из Бара, а треће мјесто екипа из Доње Горице. Додјељене су награде побједницима и захвалнице жирију.

Након квиза, отац Мирчета Шљиванчанин је прогласио побједнике спортских турнира и додијелио им награде. Прву награду у млађој конкуренцији је добила школа вјеронауке из Зете, друго мјесто екипи из Даниловграда, а треће мјесто је освојио тим вјеронауке при Храму Христовог Васкрскрсења из Подгорице. У категорији преко 11 година, прва награда је отишла у Момишиће, друго мјесто је припало школи бјеронауке из Доње Горице, а треће мјесто су освојили ученици вјеронауке из Вирпазара. У одбојкашком турниру побједу су однијеле ученице вјеронауке при цркви Светих Момишићких мученика, друго мјесто је припало екипи из Бандића, а треће је освојила екипа Храма Христовог Васкрсења. Прво мјесто у штафети припало је Голубовцима, друго мјесто школи Храма Христовог Васкрсења, а треће мјесто је освојила екипа из Колашина. За помоћ у организацији и допринос љепоти сабора, заслужнима су додијељене захвалнице, а међу њима и професорима физичког васпитања Добрани Ђини Брајовић, Луки Богојевићу и Јовану Делићу.

Координатор, отац Мирчета, је захвалио још једном свима који су присуствовали данашњем догађају, рекавши: “Сви смо били добри, доказали смо да је најбоље и да смо најбољи кад смо заједно. Хвала вам свима још једном и видимо се догодине на јубиларном, двадесетом Православном дјечијем сабору.”

Овогодишњи, деветнаести Православни дјечији сабор, испраћен је спонтаним и громогласним аплаузом свих присутних.

Тијана Лекић

Фото: Борис Мусић

 

Pin It on Pinterest

Share This