Izaberite stranicu

Песмом “Царица тишине” Светог Владике Николаја и “Орловине” Небојше Мастиловића, у интерпретацији полазника вјеронауке из Паштровића, отпочео је први дио програма Православног дјечијег сабора. Након њих, на бину су ступили најмлађи учесници програма, дјеца из цетињског вртића “Загорка Ивановић”, који ове године први пут учествује у сабору. Они су извели црногорско коло, игре из Врања и ритмичку игру “Дај ми руку”.

Посебну пажњу привукао је дјечији хор “Јединство” из Котора, који је бриљирао под диригентском палицом Иване Кривокапић отпевавши неколико нумера, међу којима се посебно истакла грчка народна пјесма са Крфа Ми, ми тимонис матиа му, која говори о српским војницима и њиховом боравку на Крфу, љубавима које су се рађале између неких српских момака и грчких дјевојака, као и одласцима у бој. После хора “Јединство” наступили су рецитатори вјеронауке из Тивта, који нису ништа мање бриљирали од својих претходника. КУД “Свети Јован Владимир” из Бара представио је црногорску свадбу и обичаје, у режији кореографа Љубице Давидовић, а након њих, бина је припала оцу Серафиму, сабрату манастира Свете Тројице из Љубовије, који предводи групу “Српче”. Они су се представили са три нумере, компоноване на пјесме из збирке “Монашка бројаница”.

ОШ “Његош” са Цетиња је и ове године припремила игроказ који је изазвао велико одушевљење малишана који су у великом броју пратили стојећи у првом реду испред бине. “Коктел бајку” Тоде Николић коју су са дјецом припремиле вриједне наставнице Адријана Стојановић, Сања Пејаковић и Јелена Биговић.

Услиједила је додјела награда за вјероучитеља године, која је овог деветнаестог Православног дјечијег сабора припала јереју Слободану Лукићу, пароху црмничком и вјероучитељу из Вирпазара. Епископ Јоаникије је уручио награду овогодишњем побједнику и похваљеним вјероучитељима. Честитао је оцу Слободану Лукићу и рекао како се сви ми непрестано трудимо и трошимо времена на нешто и бринемо се хоће ли наш рад уродити плодом или не. Напоменуо је да једино рад са дјецом, ако је искрен и са љубављу, сигурно рађа плод, за шта је примјер наш данашњи вјероучитељ-побједник. Владика је такође нагласио да у цјелокупној свештеничкој дјелатности, најбитнији је рад са дјецом, јер су дјеца та која сијају на њиви Божијој. Благословио га је, упућујући га да прати примјер Светог свештеномученика Луке Црмничког, који је био учитељ у Цетињској богословији, али и учитељ својим животом и својом мученичком смрћу.

Такође су уручене награде и ОШ “Његош”, хору младих “Свети Николај Српски” из Кикинде и диригенту Живанки Шпирић, као и протосинђелу Серафиму Петковићу из групе “Српче”.

Након додјеле награда, програм је настављен наступом етно групе “Симонида” из Невесиња, а потом су се, такође пјесмом, представили ученици вјеронауке из Будве.

Затим је на бину изашао јереј Мирчета Шљиванчанин, најавивши проглашење побједника ликовних радионица. Радионицу је као и прошлих година водила мати Ангелина, игуманија манастира Дуљево, Жарко Радовић и Александар Радевић. Награде су додјељене у три категорије. У категорији до седам година, побиједила је Николина Челебић, у групи од 7 до 10 година, побједу је однио Василије Ћирковић, а похваљени су и радови Мине Капичић и Марије Мараш. У категорији од 10 до 16, прву награду је добио дванаестогодишњи Ненад Јокић, а за њим није много заостајала ни Марија Капичић. Грамате-захвалнице су подјељене и организаторима радионице.

Услиједио је филм о Светим Момишићким мученицима, којим је и завршен први дио данашњег програма. Филм су реализовали протојереј Никола Пејовић са супругом Зорком, која је вјероучитељица при цркви Светих Момишићких мученика, и дјецом са вјеронауке. Ово краткометражно остварење никога није оставило равнодушним. Велики број гледалаца се скупио испред лед-панела. Дјеца су махом са очима пуним суза гледала филм о страдању њихових вршњака и земљака прије 330 година.

 

Тијана Лекић

Фото: Борис Мусић

 

Pin It on Pinterest

Share This