Izaberite stranicu

На згради у Београду у којој је живио Небојша Глоговац постављена је спомен-плоча са његовим ликом и посветом „Принцу глуме и чуду од човека“, као и стиховима пјесме Душана Стојановића „Део светлости“.

Спомен-плоча је постављена прекјуче, на његов рођендан, на зграду у Улици Страхињића Бана, а биће постављене и на Гундулићевом венцу и у Улици краља Бодина.

Иницијатива је потекла од студената једине класе коју је Глоговац водио, а плочу је по Стојановићевој замисли израдио умјетнички дизајнер Драган Јовановић.

Стојановић је рекао да је спомен-плоча постављена да би се људи када прођу крај ње сјетили Глоговца.

Пожељели смо да се захвалимо Небојши за све оно што је учинио, а везано је за умјетност коју смо заједно стварали. Ти млади људи су, оних неколико мјесеци колико су имали привилегију, ишли код њега на часове у Театар 78 – рекао је Стојановић.

Небојша Глоговац је рођен у Требињу 1969. године, а каријеру је започео је у Атељеу младих у Панчеву.

Играо је главне улоге у остварењима „Убиство с предумишљајем“, „Буре барута“, „Небеска удица“, „Муње“, „Кад порастем бићу кенгур“, „Клопка“, „Бранио сам Младу Босну“, „Кругови“ и „Равна Гора“.

Вишеструко је награђиван за улоге у позоришту и на филму, а издвајају се Стеријина награда, Цар Константин и Златна арена за најбољу мушку улогу.

Преминуо је 9. фебруара 2018. године послије кратке и тешке болести у Београду.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This