Izaberite stranicu

Његова Светост Патријарах Васељенски Вартоломеј и Његова Светост Патријарх Московски и све Русије Кирил састали су се данас, 31. августа у Цариградској Патријаршији у Фанару – Истанбулу, преноси Прес служба Патријарха московског и целе Русије.

Састанку су присуствовали Митрополит волоколамски Иларион, предсједник Одјељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, протојереј Николај Балашов потпредсједник Одјељења за спољне односе, као и чланови Синода Васељенске Патријаршије.

Прије лета за Москву Патријарх Кирил је на аеродрому у Истанбулу одговорао на питања новинара.

По ријечима Његове Светости, за двије године од последњег сусрета два Предстојатеља “пуно се догодило у животу наших Цркава, а читава ситуација у свијету се много промијенила”.

Описујући дијалог као “разговор између двојице браће”, Његова Светост Патријарх Кирил је рекао да су разговарано о свим актуелним питањима и проблемима.

“Надам се да ћемо наставити да радимо заједно како бисмо свијет учинили бољим”, казао је Првојерарх Руске Православне Цркве.

Патријарх Кирил је рекао да без сагласности Његове Светости, не бих хтио да улази у детаље разговора, иако у њему није било ништа тајно.

Свјатјејши је истакао да је то био разговор између поглавара двије Цркве, свјесних одговорности за стање Васељенског Православља и за стање људских душа на тим мјестима и земљама које су под њиховом јурисдикцијом.

Говорећи на тему настављања свеправославног дијалога, Његова Светост је нагласио да стално постоје проблеми који представљају изазове за Цркве са пастирске тачке гледишта:

“Свијет се брзо мијења, а ниједна Црква не може доносити одлуке које су у супротности са положајем друге Православне цркве. ”

“Због тога смо једноставно упућени на узајамно дјеловање и сарадњу, а пошто се свет брзо мења, онда и сарадња треба да буде веома динамична”, закључио је Његова Светост Патријарх Московски и све Русије Кирил.

Извор: Прес служба Патријарха Московског и целе Русије (са руског Портал МЦП )

 

Pin It on Pinterest

Share This