Izaberite stranicu

Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил састао се 27. августа 2018. године са председником Православног комитета Демократске Народне Републике Кореје Виталијем Кимом Џи Соном и другим представницима ДНРК у Црвеној сали Саборне цркве Христа Спаситеља у Москви.

Са стране С. Кореје на састанку су учествовали г: Ким Хјунг Џун, севернокорејски амбасадор у Русији; О Чол Зин, представник амбасаде ДНРК у Москви; о. Владимир Јанг, ђакон Василије Хуанг, ђакон Павле Пак, ђакон Георгије Јун и преводилац Ким Сунг Ил.

Са стране РПЦ били су архиепископ солнечногорски Сергије, шеф Управног секретаријата Московске Патријаршије и администратор парохија Московске Патријаршије у источној и југоисточној Азији; о. Николај Столбилков, стручњак Хабаровске богословије за рад са страним студентима; о. Александар Волков, директор Патријаршијске прес службе, и Д. Петровски, из Одељења за спољне црквене односе.

У обраћању учесницима на састанку Његова Светост је рекао, „Драга браћо, драго ми је да вас дочекам у Москви, посебно брата Виталија у својству председника Православног комитета ДНРК. То је Ваша прва посета. Ваш претходник је посетио Москву неколико пута. И волео бих да кажем да ми је драго да примим браћу из Кореје. Био сам и у Северној и у Јужној Кореји и стекао сам велико поштовање корејске културе, споменика корејске историје. Требало бих да кажем да имам лично саосећање за корејски народ, што ме је инспирисало док сам био и у Северној и у Јужној Кореји.

Његова Светост је напоменуо да руско-корејски односи имају дугу историју, мада су дипломатски односи званично успостављени много касније, 1884. А 1897. године Руска православна мисија је основана у Кореји.

„Волео бих да искажем посебно задовољство што је лидер ваше земље Ким Џон-ун показао пажњу према нашој Цркви. Можда ће г. Ким Џонг-ун једног дана пожелити да посети ову Цркву. За нас би то био значајан догађај. За овај догађај могао бих да пошаљем у Пјонгјанг делегацију Руске Православне Цркве високог ранга…“

Патријарх Кирил је са задовољством приметио да се политичка ситуација на Корејском полуострву развија у позитивном смеру.

У свом одговору, г. Ким Џи Сон топло је захвалио поглавару РПЦ на топлом дочеку и посебној пажњи која је пружена севернокорејској делегацији. Приметио је да су он и његови сапутници учинили интензивно и интересантно поклоничко путовање у Русију, посетивши више православних манастира и цркава. Он је рекао да је посета још једном показала гостима из Северне Кореје да Руска Црква игра посебну улогу у руској историји и култури и додао да црква Свете Тројице у Пјонгјангу обавља своју мисију успешно.

На крају састанка атријарх Кирил је поклонио Виталију Ким Џи Сону одлико вање „У сећању на Стогодишњицу обнове патријаршества Руске Православне Цркве“.

Извор: Московска Патријаршија (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This