Izaberite stranicu

Седмо вече Фестивала књижевности “Ћирилицом”, чији су организатори: ЈУ Народна библиотека Будва и Удружење издавача и књижара Црне Горе, обиљежили су, отварање изложбе о Стефану Митровом Љубиши под називом “Мајстор приче и народни трибун”, ауторке Божене Јелушић, у цркви Санта Марија и након тога, наступ на Тргу између цркава, пјесника: Ранка Мићановића, Вука Вуковића, Драгана Бојовића и Миљана Николића.

Изложба “Мајстор приче и народни трибун” настала је поводом 140 година од смрти, великог писца Стефана Митрова Љубише, који Народна библиотека Будве, обиљежава низом програма.

Говорећи на отварању, ауторка изложбе Божена Јелушић је казала:

„Жељели смо да на још један начин, приближимо лик и дјело Стефана Митрова Љубише, на историјске прилике у којима је старао и да покушамо да дамо један пресјек онога, што је Љубиша био, као народни трибун и као писац. Настојали смо да покажемо, не само његову иновативност, на плану књижевног стварања, већ и његову, заиста велику посвећеност мултиконфесионализму, равноправности језика и борби за језик и права сопственог народа.Настојали смо, да изложба буде, дио заједничке културне политике и да не прескочимо ни једну институцију у општини Будва, која се бави валоризацијом дјела Стефана Митрова Љубише“, преноси будвански Арт прес.

У име ЈУ Народна библиотека Будва, изложбу је отворио Срђан Дулетић, истакавши, да изложба садржи одломке из Љубишиних приповијести, пословице, писма, политичке ставове, говоре, аутографе, портрете, старе слике и фотографије од Љубишиног родјења, до смрти.

Након изложбе, на тргу између цркава, у Старом будванском граду, на задовољство присутних, своју поезију, говорили су: Ранко Мићановић, Вук Вуковић, Драган Бојовић и Миљан Николић, а модератор вечери, била је Станка Станојевић.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This