Izaberite stranicu

Споменик патријарху Павлу требало би да 15. новембра буде постављен у Ташмајданском парку, надомак Цркве Светог Марка, а његов аутор, београдски вајар Зоран Малеш каже да му је основна идеја била да прикаже како се патријарх моли за све нас.

Малеш је за „Вечерње новости“ открио да је споменик тренутно на ливењу и додао да је модел од глине направио у Кикинди, током јула, као учесник колоније „Terra“.

„Основна идеја била је да патријарха Павла представим у чину молитве, у седећем положају скрштених руку, како се моли за све нас“, рекао је Малеш.

Према његовим речима, седећа фигура, која ће бити одливена у бронзи, неће се ослањати ни на шта, па ће деловати као да лебди.

Како је висина споменика метар и осамдесет центиметара, а с постаментом два метра и двадесет центиметара, Малеш објашњава да не би било примерено да буде монументалних димензија јер, како наводи, сам патријарх Павле није био нарочито висок човек, а изразито велики споменик не би био ни у складу са његовом скромношћу.

Он је напоменуо да није имао намеру да представи телесно, већ духовно биће „истинског филозофа, који нас је учио да су смисао живота љубав и слобода неукаљана завишћу, похлепом и мржњом“.

Подизање споменика на Ташмајдану благословио је патријарх Иринеј, а у одбору за његово подизање су епископ Стефан, градски урбаниста Милутин Фолић, заменик градоначелника Горан Весић, генерални секретар председника Србије Никола Селаковић и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, додају „Новости“.

Подизање обележја, које ће коштати 50.000 евра, финансираће „Атлас група“, наводи лист.

Извор: rtv.rs

Pin It on Pinterest

Share This