Izaberite stranicu

Празник Успења Пресвете Богородице – Велика Госпојина, саборно и молитвено је прослављен у манастиру Острогу, у уторак 14. недјеље по Педесетници 28. августа 2018. љета Господњег.

Светом Литургијом на платоу испред Горњег острошког манастира началствовао је протојереј-ставрофор Благоје Додић из Ужица, а саслуживали су му протојереј Александар Крговић мојковачки парох и острошки сабрат јерођакон Зосима.

Велики број вјерника, који су дошли на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотворцу, сабрао се на Светој Литургији, а непрекидна колона поклоника притицала је Кивоту са Светитељевим моштима.

Прије причешћивања вјерних велики празник, за који се православни хришћани припремају двонедјељним постом, сабранима је честитао отац Александар.

– Данас је велики празник и прије овог светог празника, наша Света Црква је установила двонедјељни пост, како би се вјерни припремили са радошћу и молитвом да прославе празник Успења Пресвете Богородице – казао је протојереј Александар.

Подсјетио је да сви који долазе у острошку светињу не доносе врлине, већ немоћ и моле се Светитељу да им помогне у животу, као и њиховим ближњима за које се моле.

– Ово мјесто и светиња која овдје почива, Свете мошти Светог оца Василија, су велики свједок православне вјере наше, не само у овој држави, него и свуда у свијету. Свједоци смо да људи из свих крајева свијета долазе да виде и да се увјере у свемоћ Божију, у моћ Светог Духа који је прославио и Светог оца Василија који над нама бди и за нас се моли – казао је отац Александар.

Сабрани који су постили Богородичин пост, а који су се измирили са ближњима, молили за опроштење гријехова и исповиједили, примили су Свето Причешће.

Света Литургија одслужена је и у Доњем манастиру.

Извор: Манастир Острог

Pin It on Pinterest

Share This