Izaberite stranicu

У навечерје празника Успења Пресвете Богородице, синоћ, 27. августа у манастиру Савина одржана је Духовна акдемија у част празника Успења Пресвете Богомајке – Госпођиндана – Велике Госпојине.

Духовна акдемија одржана је у оквиру овогодишњег Трга од ћирилице који се званично завршио данас Светом литругијом у манастиру Савина који прославља своју храмовну славу – Госпођиндан.

На традиционалној духовној академији отац Макарије, игуман манастира Савина, казао је да нас је и у овој последњој вечери петог „Трга од ћирилице“ окупило родољубље, хришћанска љубав и сазнање колико вриједи наша ћирилица и колика је њена снага која нас води кроз духовни живот.

Ове вече организовано је са СПКД „Просвета“, а отац Макарије је захвалио свима који су помогли „Трг од ћирилице“.

Прије официјеног краја „Трга од ћирилице“ у порти манастира Савина реализован је програм под називом „Кошаре битка која траје – Христу на дар“ у којем су учестовали поетско-вокална група „Христодарје“, из Вршаца, коју чине Нађа Бранков, Анђелија и Јован Стојановић, а у пограму је учестовао и пуковник Љубинко Ђурковић који је говорио о битки за Кошаре, подсјећајући да је од 9. априла до 14. јуна 1999. године, када је око 1.500 припадника Ослободилачке војске Косова, уз подршку албанске артиљерије, НАТО авијације и инструктора са запада, напало рејон карауле Кошаре на фронту ширене неколико километара.

– Поносан сам што сам вечерас овдје са вама и што сте код ове светиње омогућили на овој манифестацији да кажем понешто о херојима и зато вам хвала и у име оних рањених и име оних 108 који су оставили свој живот у Метохији. Геноцид је заборавити те јунаке… – рекао је, између осталог, бурно поздрављен пуковник Љубинко Ђурковић.

У културно-умјетничком програму Нађа Бранков је извела нумере: „Кошара хероји“, „Молебан“, „Издајство“, „Ако заборавим тебе, Косово“, „Ђорђију Христоносцу“, „Не могу да одем, Србијо“, „Востани Ангеле“, „Мартири Косова“, Анђелија Стојановић је отпјевала: „Вила са Кошара“ и „Косовски Божур“, а у дуету Анђелика и Јован Сојановић: „Песма над песмама“, „Господи помилуј, господи опрости“, „Црвен цвете“, „Седам сати удара“, „Тамо далеко“ и „Победна песма“. Јован Стојановић извео је нумеру „Срце хероја“.

На акдемији којој су присуствовли конзул републике Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић и предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић са сарадницима, учестволи су херцегновски црквени хорови „Рождество“ из Бијеле и „Свети Сава“ из Херцег Новог. Програм је водила Оливера Доклестић.

З.Ш.

Извор: Дан

 

 

Pin It on Pinterest

Share This