Izaberite stranicu

Расељени Срби из Ђаковице, око 300 њих, сутра неће отпутовати на Велику Госпојину у родни град пошто им надлежне институције самопроглашеног Косова и КФОР нису дале гаранцију за безбједност, рекао је Срни Ђокица Станојевић предсједник Удружења „Ђаковчани“.

„Пријавило се више од 300 расељених, али нажалост нисмо добили гаранције за безбедност, стога не смемо ризиковати да, одласком на своју руку, дозволимо албанским националистима да се иживљавају над нама“, рекао је Станојевић.

Он је навео да је цијело Косово и Метохија, нарочито подручје Ђаковице и Дечана, облијепљено фотографијама Срба, наводних ратних злочинаца, и порукама којима се пријети расељеним Ђаковчанима да ће страдати или бити ухапшени уколико се појаве.

„Реч је о смишљеном сценарију да се расељени Срби одврате од помисли на повратак, да им се одузме имовина и затру сви трагови српског постојања у Ђаковици, у којој је до јуна 1999. године живело близу 10.000 Срба“, каже Станојевић.

Он је подсјетио да је више од 400 српских породица изразило жељу да се врате на своја имања, посебно у дијелу града око Цркве Успења Пресвете Богородице, у којој још четири монахиње чувају Српство.

„У присуству међународних снага албански екстремисти и националисти сачинили су списак Срба, наводних ратних злочинаца, тако што су из сваке породице која се пријавила за повратак `изабрали` угледне домаћине, чиме су изазвали осећање страха“, истакао је Станојевић.

Све оптужнице су засноване, како је он нагласио, на свједочењу једног Албанца против једног Србина, што је за међународне власти, које и даље воде главну ријеч на Космету, довољно да се Срби оптуже и да им се запријети хапшењем уколико помисле да „кроче ногом“ на територију Косова и Метохије.

Станојевић очекује да међународна заједница реагује и спријечи Албанце да измишљеним оптужницама отму српску имовину, а сународнике позива да не по цијену живота не продају имовину и не одустају од намјере да се врате на своје.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This