Izaberite stranicu

Захваљујући трећем Међународном фестивалу средњевековне музике, у цркви Светог Спаса у Призрену уз много више Срба него обично, има и гостију из иностранства и случајних путника намерника. У музици која се изводи у атријуму овог храма стидљиво ће уживати и малобројни Албанци и Турци којима појам културе није омеђен строгим етничким доживљајем света.

Три слике из Призрена

Слика један – Старији брачни пар странаца шета центром Призрена. Прилазе порти цркве Светог Ђорђа и знатижељно гледају ка храму. У оближњем кафићу седе двојица младића који их помно прате погледом. На корак туриста ка улазу, кажипрст једног од момака муњевито креће у ваздух и описује покрет који свуда на свету значи не, као “не тамо, тамо немате шта да тражите”. Туристи се погнуте главе окрећу и нестају у маси која је окружила шадрван.

Слика два – Отац и син, Срби из Сиринићке жупе, пењу се ка цркви уз Поткаљају. Малишан стидљиво пита оца “тата, која је ово црква”. Отац, између два хватања ваздуха на узбрдици, одговара “Па, црква, нека црква. Ваљда Светог Ђорђа”. “Господине, то је црква Светог Спаса”, добаци му неко од пролазника.

Слика три – Испред улаза у порту цркве Светог Спаса тискају се Срби. Тројица Албанаца, различите животне доби, који су силазећи са каљаје застали на тренутак, разговарају. Док из оближњег атријума допире кристални глас Дивне Љубојевић, најстарији међу њима каже средовечном и младићу поред себе, “Е, видиш, ово је култура! А ми, ми смо…”

МЕДИМУС, по трећи пут

Више од хиљаду Срба, Призренаца и оних који осећају овај град као свој, посетиће задужбину српског властелина Младена Владојевића из 1330. године у три дана пред крај августа. Захваљујући трећем Међународном фестивалу средњевековне музике, има и гостију из иностранства, случајних путника намерника, а у музици која се изводи у цркви Светог Спаса стидљиво ће уживати и малобројни Албанци и Турци којима појам културе није омеђен строгим етничким доживљајем света. Помало зачудни скуп људи, које само царски град на овакав начин може да сабере, заокружују немачки војници из КФОР-а, који су друге фестивалске вечери дошли да испрате наступ састава “Касиопеја” из Немачке.

“Доживљај је само доћи у Призрен, а још присуство оваквој манифестацији… Ово је знак да постојимо у Призрену и да ћемо постојати и даље”, рекао нам је један Липљанац.

“Ово је несвакидашње искуство за младог човека. Долазим из Грачанице свако вече, уживам”, био је јасан средњошколац Димитрије.

“Позвао би све људе да дођу овде, да виде и чују шта је то Србија имала још у средњем веку, да осете Европу тог доба”, навео је повратник у Призрен Љубиша Јевтић који се нада бољем животу са Србе у граду крај Бистрице.

“Музика је један језик, она прича срцу и допире до осећања. Није везана за национално, она говори језиком емоција који се, просто, прима или не прима. Какве благодати има овде, у зидовима овог храма и овог града, мислим да ће нам бити јасно тек када се вратимо у нашу берлинску свакодневицу”, сматра чланица састава “Касиопеја” из Немачке Каролина Бетер која је рођена у Дизелдорфу од оца Немца и мајке Српкиње из Чачка.

Дама анђеоског гласа Дивна Љубојевић је, након наступа са са групом пријатеља које је окупила у ансамблу “Мелоди”, тражила речи обраћајући се новинарима.

“Тешко ми је да причам јер ћу се расплакати. Срећна сам што сам дошла, што сам део нечег дивног и прикладног овом граду. Брине ме што није пола Београда, по пола других великих градова, дошло да испрати фестивал, да обиђе манастире и подржи Србе који живе овде”, рекла је Дивна Љубојевић и приметила да се Призрен доста променио од њеног претходног боравка у овом граду, пре свега састав његовог становништва.

О педесетоминутном извођењу свог репертоара, чврсто утемељеног у духовној музици, Дивна каже:

“Духовна музика је увек инспиративна, за њу не постоји време, оно је увек исто и та музика је увек иста. У ропству, када је угрожена, још се јаче и више чува и боље чује и разуме”, сматра Дивна Љубојевић.

Трећи по реду МЕДИМУС завршио се  наступом ансамбла Капела Карниола из Словеније и Бурдон ансамбла из Мађарске.

Фестивал су у петак отворили Вера Злоковић и Музика Антика, а публици се својим програмом представио и Краљевски ред витезова.

Тродневни празник средњевековне музике у атријуму цркве Светог Спаса у Призрену по трећи пут су организовали Друштво пријатеља манастира Свети Архангели код Призрена, Дом културе Грачаница и Фондација Свети Архангели, уз помоћ Канцеларије за Косово и Метохију, бројних пријатеља и спонзора.

Извор: Ким радио

Pin It on Pinterest

Share This