Izaberite stranicu

У Ташкенту, главном граду Узбекистана, недавно је при манастиру Светог Николаја отворен центар за подршку породица и породичних вредности. Ово је први велики пројекат у Ташкенту, отворен по благослову митрополита ташкентског и узбекистанског Викентија. Идеја за подизање новог Центра настала је пре много времена, али је пројекат остварен средином ове године када су се разни православни стручњаци ангажовали како би се предочили циљеви и намена Центра. Овакви центри постоје широм Русије, као што је Центар милосрђа за заштиту материнства у Казану.

Главна сврха овог Центра У Ташкенту је јачање установе породице у Узбекистану који се економски и политички знатно развија. Овде ће бити: саветовање православних парова који се припремају за свету тајну брака; психолошка и правна помоћ ради спречавања породичног насиља; духовна, медицинска, социјална и правна подршка трудним женама у тешким ситуацијама; мрежно психолошко и пастирско саветовање; отварање хуманитарног центра за скупљање и расподелу одеће, хране и животних артикала за жене са децом; организовање курса за младе родитеље; отварање склоништа за младе мајке суочене са разним проблемима, и социјална адаптација младих родитеља који се налазе у кризним ситуацијама.

Сви сарадници Центра радиће на добровољној основици. Очекује се да ће искуства овог Центра бити пренесена и у друге веће парохије Ташкентске епархије или ће се слични центри отворити бар у архијерејским  намесништвима.

Иначе, 1% становника Узбекистана исповеда хришћанску веру. Истиче се да је овде добро организовано православно катихетско и верско образовање.

Извор: Orthochristian.com, СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This