Izaberite stranicu

У организацији Народне библиотеке у Будви и Удружења издавача књижара Црне Горе, вечерас ће на сцени између цркава у Старом будванском граду почети, други Фестивал књижевности „Ћирилицом“ и трајаће до 3. септембра.

Фестивал ће окупити, како су најавили организатори, значајан број истакнутих лингвиста, писаца, пјесника и академика из земље и свијета.

„Вечерас у 21 час између црква у Старом граду биће свечано отварање у оквиру којег ћемо представити Паштровски алманах III о коме ће говорити др Мирослав Лукетић, др Предраг Зеновић и Радомир Уљаревић. Након тога биће приређен богат културно-умјетнички програм у којем ће наступити женска вокална група Хармонија из Будве, најавио је за Радио Светигору предсједник савјета Народне библиотеке у Будви Предраг Зеновић.

Сјутра ће у 21 час бити одржано поетско вече руског пјесника Сергеја Главјука, о коме ће говорити Будимир Дубак и Вера Хорват. Наредно вече, 25. августа, на истом мјесту и у исто вријеме, биће представљен македонски пјесник академик Ристо Василевски а за 26. август предвиђено је вече пјесника Љубивоја Ршумовића.

По ријечима др Зеновића 27. августа биће уприличено предавање „Стефан Митров Љубиша- очување народног духа и ћирличног писма“ на коме ће учестовати професор др Горан Радоњић и Желидраг Никчевић, да би се 28. августа опет одржало предавање на тему „Забрана ћирилице у време Аустро- Угарске окупације до ослобођења и српска књижевност“ о којој ће говорити професор др Стојан Ђорђић.

Након тога, 29 августа у цркви Санта Мариа Ин Пунта уориличићемо изложбу Стефан Митров Љубиша, „Мајстор приче и народни трибун“ коју је конципирала професорка Божена Јелушић а те исте вечери биће и пјесничко вече учесника из Црне Горе – Вука Вуковића, Ранка Мићановића, Драгана Бојовића и Миљана Николића.

„Азбучни роман“ академика Мира Вуксановића биће представљен 30. августа а о њему ће говорити Радомир Уљаревић, док ће 31. августа бити одржано ауторско вече академика Матије Бећковића.

Др Предраг Зеновић је казао да фестивал „Ћирилицом“ има за циљ, да скрене пажњу јавности и отвори, научну јавну дебате, да буде форум за лингвистичка, језичка разматрања о вриједности овог миленијумски старог писма на којем су исписани почеци наше писмености,тако да ће се  1. септембра организовати округли сто „Ћирилица и/или латиница“ .

Учесници форума су проф. др Милош Ковачевић, проф. др Михаило Шћепановић, мр Божена Јелушић, Балша Брковић и др Предраг Зеновић.

Предавање „Словенске културе и ћирилично писмо“  2. септембра у 21 час одржаће др Радмило Маројевић и др Синиша Јелушић.

Фестивал ће бити затворен 3. септембра програмом на коме ће бити представљен „Буквар из Манастира Градиште“.  О том ћириличном споменику – првом Буквару Јужних  Словена говориће Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, др Јелица Стојановић, др Мирослав Лукетић и црквени хор „Св. Јевстатије Превлачки“.

Истичући да је значај ове манифестације вишеструк, како за њен тематско-програмски оквир, тако и за културни живот Црне Горе и туристичку понуду Будве, предсједник Савјета Народне библиотеке Будва, др Предраг Зеновић је истакао и позвао све да дођу на Фестивал и заједно учествују у овом пројекту.

 

Извор: Радио Светигора

Pin It on Pinterest

Share This