Izaberite stranicu

Празник Христовог Преображења прослављен је свечано и у земљама Јужне и Централне Америке.

У Венецуели свету литургију служио је свештеник Павле Пења. Након Литургије благосиљано је и освештано грожђе и подијељено присутним вјерницима на благослов.

У Доминиканској Републици свету литургију је служио архимандрит Евстатије. Празник Преображења је и слава тамошње Црквене Општине која активно ради на почетку изградње храма.

Подсјећамо да је на дан Светих цара Константина и царице Јелене, када је отац Евстатије служио литургију, православни србин г. Драгослав Илић, успјешан пословни човјек, се побринуо за своју Цркву и овдашњи вјерни народ поклонивши парцелу за изградњу првог православног храма на овом острву.

Ријеч Христова се већ годинама, трудом и подвигом митрополита Амфилохија преноси и проповиједа и у земљама Јужне и Централне Америке. Плод те вјере је и нови епископ Кирило који ће у недељу, 2. септембра бити устоличен као први епархијски архијереј на овим просторима са титулом епископ буеносајрески и јужно-централноамерички. Владика Кирило већ неколико година се налази на послушању у Буеносајресу гдје организује и врши мисију Српске Православне Цркве на овом Континенту.

Отац Евстатије је међу првим свештеницима који је прихватио служења у Јужној и Централној Америци и по благослову митрополита Амфилохија и епископа Кирила служи, проповиједа и оснива Црквене Општине и парохије у Венецуели, Доминикани, а од скоро и у Панами.

Владици Кирилу, оцу Евстатију и свим свештеницима и мисионарима на јужноамеричком континенту да Господ да снаге и вјере да њихов труд донесе великог и благословеног плода.

Н.П.

Pin It on Pinterest

Share This