Izaberite stranicu

Свјатјејши патријарх московски Кирил боравио је ових дана у посети Цркви на Архипелагу у Новој Земљи и походио храм Светог Николаја Чудотворца у селу Белушја Губа, административном центру архипелага.

Овај дрвени храм, који се налази на најсевернијој тачки руске територије, подигнут је 2006. године на залагање тамошњих житеља. У храму га је поздравио архијерејски намесник Артичког округа Нарјан-Марске епархије, старешина храма јеромонах Гаврило Богданов. Овде је Свјатјејши одслужио молебан уз саслужење архијереја и свештених лица у пратњи. Молебну су присуствовали: опуномоћени представник преседника РФ у Северозападном округу А.Д. Беглов, губернатор Архангелске области И.А. Орлов, председник Комитета Државне думе Ф.С. Р.Ф. за међународна питања Л.Е. Слуцки, заменик министра одбране РФ – генерал пуковник А.В. Картаполов и припадници војних јединица које су лоциране на архипелагу, житељи села са децом. Певао је хор московског храма Новомученика и исповедника руских.

Након што је уручио јубиларну медаљу израђену поводом 100-годишњице успостављања патријаршества једном високом војном функционеру, Сјватјејши се обратио деци на Новој Земљи, која су му подарила керамичку фигуру белог медведа и боје тундре са Нове Земље. О историји Православља на Новој Земљи излагао је начелник полигона, капетан прве класе А.В. Давиденко.

До револуције су на Новој Земљи постојале две цркве : Светог Николаја Чудотворца (изграђена 1888) и свете мученице Александре, која је служила као школа и апотека (изгр. 1913). У неким насељима су биле капеле. У совјетско време црквени живот на архипелагу био је уништен.

Руска Црква саопштава да је Свјатјејши Патријарх служио у Соловецком манастирском храму, где је водио разговор о развитку овог архипелага и обнови и подизању цркава на њему.

Извор: Патриархиа.ру (с руског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This