Izaberite stranicu

Две деценије од нестанка Ђуре Славуја и Ранка Перинића на Космету. Отели их припадници тзв. ОВК, али за то нико није одговарао.

Тешко је две деценије живети у неизвесности и ишчекивању најцрњих вести. Али подједнако је тешко сазнање што нико ништа није предузео да разјасни судбину мога супруга и његових колега, несталих новинара на Космету. Јасно је да међународна заједница која је била надежна за то, није желела да учини ништа да пронађе и казни киднапере а косовске власти још мање.

Овим речима Снежана Перинић (55) описује како се осећа после двадесет година од нестанка супруга Ранка Перинића (39) који је са колегом Ђуром Славујем (35) отет када је кренуо да изврши новинарски задатак. Њих двојица су на данашњи дан пре 20 година отишли на радни задатак у манастир Зочиште, да разговарју са монасима тек ослобођеним из заробљеништва ОВК, али се са тог радног задатка нису вратили.

Свесна да после толико времена тешко да може чути очекиване и жељене вести, Снежана Перинић редовно обилази место нестанка новинарске екипе радио-телевизије Приштина.

– Мој супруг и његов колега последњи пут виђени су у преподневним сатима у Великој Хочи одакле су грешком кренули ка Ораховцу. Као новинарска екипа Радио-телевизије Приштина, кренули су ка Зочишту у манастир Светих врача да ураде репортажу о повратку монаха које је киднаповала тзв. ОВК, а који су ослобођени посредством Међународног црвеног крста. Ни аутомобил којим су се кретали, плава “застава 128” никада није пронађен – наводи наша саговорница.

На месту где су новинари отети у знак сећања чланови УНС поставили су спомен-плочу на којој на српском и албанском језику пише: “Овде су нестале наше колеге, тражимо их.”

– Ниједна међународна мисија почев до Унмика па до Еулекса није уложила довољно напора да истражи отмице новинара, а сваки покушај да у тужилаштву сазнамо нешто о истрази наилази на зид ћутања – опомиње Будимир Ничић, представник УНС на Косову и Метохији и подсећа да је спомен-плоча коју су поставили чланови УНС рушена већ шест пута, а последњи, седми пут постављена је у мају ове године.

– Очигледно је да и ова плоча некоме смета. Само се питамо да ли је киднаперима који су очито са овог подручја прорадила савест или страх, па желе да уклоне и ову плочу да их не би подсећала на недело које су урадили, када већ правосудним органима и онима који би требало да се позабаве киднаповањем српских али и албанских новинара није – истакао је Ничић.

УБИЈЕНО И КИДНАПОВАНО 14 ЖУРНАЛИСТА

Будимир Ничић подсећа да је од 1998. године до данас на Косову и Метохији киднаповано и убијено четрнаест новинара, од којих седам српских и седам албанских.

Извор: Новости

Pin It on Pinterest

Share This