Izaberite stranicu

Његово преосвештенство Епископ диоклијски Методије, угостио је на празник Преображења Господњег, у Цетињском манастиру, делегацију словеначке асоцијације Малтешког реда, чији је предсједник Андреј Штер.

Малтешки ред у Словенији данас окупља 35 витезова и преко 100 добровољаца, а ове године прославља 800 година постојања. Овом приликом су одлучили да пођу на поклоничко путовање највећим светињама овог реда, икони Пресвете Богородице Филермосе, руци Светог Јована Претече и Крститеља, као и дјелићу Часног Крста. Група од 25 припадника Малтешког реда, прво је посетила Плаву капелу у Народном музеју Црне Горе, поклониши се икони Пресвете Богородице Филермосе, а затим у молитвеној поворци приступила светињама које су похрањене у Цетињском манастиру. Након поклоњења светињама, ходочаснике су угостили Епископ диоклијски Методије, протојереј-ставрофор Обрен Јовановић и јеромонах Јустин Мреновић.

Господин Андреј Штер је у име словеначке асоцијације витезова Малтешког реда, поздравио домаћине и, захваливши се на гостопримству и изразивши жаљење што Његово високопреосвештенство Митрополит Амфилохије није присутан, уручио висока одликовања која су приређена поводом осам вијекова постојања Малтешког реда у Словенији:

  • Уручујемо вам ова одликовања, јер су се православна црква и народ у Црној Гори увек борили против наших заједничких непријатеља, за одбрану вјере и у име Христово. Примите, дакле, ову повељу и одликовања, као гарант наше повезаности са вама. Такође, примите позив да дођете у посјету, да сте сви ви увијек добродошли у Словенију. Највеће вам хвала, још једном, што са великим трудом и љубављу чувате највеће светиње нашег реда.

Владика Методије је са захвалношћу примио орден.

  • Нема потребе да нам се захваљујете јер „чувамо“ ове три светиње. Оне више чувају нас него ми њих и то нас увек и заувек обједињује, то је нека дубља веза свих народа на земаљском шару, па и наша два народа, рекао је Владика Методије.

Такође је нагласио, обраћајући им се, да су увијек добродошли и да требају да се осјећају као код своје куће, јер овдје у Цетињском манастиру су пре свега домаћини икона Пресвете Богородице Филермосе, рука Светог Јована и дјелић Часног крста. Изразио је наду да ће се икона Богородице Филермосе ускоро вратити гдје јој је мјесто, под куполу Цетињског манастира и уручио гостима копију иконе.

Да вас Пресвета Богородица чува, да јој се молите и за нас и да много, много година послужи часном Малтешком реду, пожелио је Владика Методије, обећавши скору посјету Словенији.

Тијана Лекић

Pin It on Pinterest

Share This