Izaberite stranicu

У Требињу је поводом славе града и Саборног храма Преображења Господњег Свету архијерејску литургију служили су Њихова преосвешенства господа Епископи захумско-херцеговачки и приморски Григорије, новоименовани Димитрије и умировљени Атанасије.

Његово преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки и приморски г. Григорије поручио је вјерницима у Саборном храму Преображења Господњег у Требињу да једни друге воле и поштују, те да ружно не говоре једни другима.

„Није добро када један другога ружимо, него треба да један другога волимо и поштујемо“, рекао је владика Григорије у бесједи послије Свете архијерејске литургије у Саборном храму којом су настављена прослава Преображења Господњег, славе овог храма и града.

Он је напоменуо да је Прображење Господње празник спасења, одобротворења и повратка у првобитну љепоту, те је вјерницима препоручио да олако не изгубе свјетлост из срца коју су данас примили.
Владика Григорије каже да су сви људи створени да живе у љепоти, па да из тога разлога не смију да је се плаше.
„Ко од нас, браћо и сестре, јутрос није пожелио да буде лијеп, да се лијепо обуче, да лијепо изгледа, да су му чисто срце и чиста душа, да му је лијепо, да му је ум разабран и да све данас буде лијепо!? Зато смо позвани на љепоту и у љепоту Божију“, нагласио је владика Григорије.

Он је додао да љепоти учи и данашњи празник због чега се требињски Саборни храм увијек, изнова преображава у љепоту, као и град Требиње.

„Није нам добро бити у никаквој ружноћи, него увијек у љепоти, јер нико не пожели да остане у некој ружној кући у којој се сви свађају“, рекао је владика Григорије.

Током Свете литургије обављена је Света тајна причешћа, након чега је освештано прво овогодишње грожђе испред Саборног храма, а потом је приређен богат културно-умјетнички програм.

Литургији је, уз градоначелника Требиња Луку Петровића, његовог замјеника Мирка Ћурића, предсједника Скупштине града Драгослава Бањка, бројне госте градова побратима и пријатеља и прослављеног кошаркашког аса Дејана Бодирогу, присуствовао и велики број вјерника.

У вечерњим часовима, након празничног вечерњег које ће бити служено у 20 часова, испред Саборног храма кренуће свечана литија.

Извор: Херцег ТВ

 

 

Pin It on Pinterest

Share This