Izaberite stranicu

У оквиру програма Трга од ћирилице синоћ, 18. августа у порти Цркве Светог Спаса на Топлој приказана је монодрама „Децо моја, куде ли сте“ Радмиле Мићић из Торонта, наше исељенице и хуманитарне раднице из Канаде – о страдању косовско-метохијских Срба 1998. године.

Мотивисана потресним исповијестима о патњама родбине несталих и киднапованих Срба са Космета, Радмила Мићић је написала дирљив текст о мајци Петри Костић. Представа је играна широм свијета, и свуда је – као и синоћ у порти цркве Светог Спаса на Топлој – изазвала буру осјећања.

„Није ово била глума, ово је био час истине, нешто што никад не смијемо да заборавимо. Заборав је велики гријех. Неопростиви! Надам се да је овом монодрамом направљен још један корак ка томе да људи схвате ко су жртве са Косова и Метохије“, рекла је ауторка представе, топло поздрављена од херцегновске публике.

У другом дијелу вечери приказан је филм „Косово и Метохија – универзум бола“ пјесника и редитеља Ранка Ђиновића. Филм говори о страдању Срба на Космету и хронолошки прати трагичне догађаје на тој територији од 1998. наовамо, а према ријечима редитеља намијењен је понајвише међународној заједници и онима који ће се лако препознати у злочинима почињеним над Србима.

„Први разлог да направим овај филм јесте бол породица чији су најближи страдали по разним логорима на Космету; други разлог је предачко наслеђе да истрајемо у борби за свој народ, вјеру и отаџбину, а трећи разлог је да се укаже на везу дијела међународне организације са албанским терористима“ – рекао је Ранко Ђиновић.

О косовској Голготи и косовском завјету у стваралаштву пјесника Ђиновића надахнуто је говорио протојереј-ставрофор др Велибор Џомић.

Вечерас ће на Тргу од ћирилице бити приказан документарно-историјски филм „Руска голгота“ – поводом стогодишњице од убиства Светог цара Николаја руског и његове породице.

 

 

Видео – Трг од ћирилице, 18. август: „Децо моја, куде ли сте“ Радмиле Мицић и  „Косово и Метохија – универзум бола“ Ранка Ђиновића. Говоре протојереј-ставрофор др Велибор Џомић и редитељ Ранко Ђиновић.

 

Pin It on Pinterest

Share This