Izaberite stranicu

У манастиру Будисавци код Клине прослављено је Преображење Господње. Манастир из XIV века посвећен је данашњем празнику.

Свету литургију служио је Радета Дончић са свештенством пећке парохије и игуманијом и монахињама манастира Пећка Патријаршија и Будисавци.

Преображење је прослављено литијом и чином свештања грожђа, а у присуству великог броја верника.

О Будисавцима

Средњовековна светиња у Метохији, Манастир Будисавци о коме брине малобројно сестринство, опстаје у албанском окружењу. Некада је истоимено село имао тридесетак православних домаћинстава. Сада су малобројни Срби на десетак километара од светиње, која је метох Манастира Пећке патријаршије

Манастир Будисавци је метох Пећке Патријаршије, а верује се и да је задужбина кралја Милутина, јер се у његовој повелји из 1318. године помиње да је манастирски посед са околином даривао Хиландару.

Данас су Будисавци – у близини Клине и Пећи – место окупљања за малобројне Србе из Осојана, Видања, Жача, Дрсника.

О Преображењу

Празник је посвећен догађају преображења Исуса Христа на гори Тавор, пред апостолима – Петром, Јаковом и Јованом, када је показао „део своје божанске славе“.

На икони Преображења представљен је Исус Христ на гори, окружен светлошћу, са саговорницима Илијом и Мојсијем, док тројица апостола, Петар, Јаков и Јован, уплашени леже на земљи.

Фреска преображења налази се и у куполи манастира Високи Дечани.

„Нека невештаствена светлост Божија растера сваки мрак и страх из нашег срца, да бисмо угледали Богочовека Христа – ‘Сунце Правде’ и прославили још једном Његову победу над смрћу, грехом, страхом, сваком заблудом и тамом. Не заборавимо, тама нема постојања. Тама је ‘стварна’ само док се плашимо да вером у Бога и истину Његову упалимо лучу невештаствене и вечне светлости у нашим срцима!“ – поручио је игуман Високих Дечана, архимандрит Сава Јањић.

Преображење је обележено у храмовима широм Косова и Метохије, а певао се тропар: „Преобразио се јеси на Гори, Христе Боже, показавши ученицима Твојим славу Твоју, колико могаху. Нека обасја и нас грешне вечна светлост Твоја, молитвама Богородице, Светлодавче, слава Теби.“

извор: КосСев

Захваљујући екипи радија „Гораждевац“ која је пратила прославу Пребражења у Будисавцима доносимо и видео запис:

Pin It on Pinterest

Share This