Izaberite stranicu

Празник Преображење Господње који се збио на Гори Тавору пре две хиљаде година, молитвено је прослављено литургијским богослужењем у Цркви Светог Ђорђа под Горицом.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење некадашњег старешине овог храма, проте Милуна Фемића као и протојереја Јована Радовића.

Појци овог храма једнодушно су одговарали током Богослужења.

Прочитавши јеванђелско зачало сабранима, началствујући свештенослужитељ прота Кљајевић обратио се сабранима, говорећи о празнику који данас прослављамо.

– Пре страдања које Му се имало збити у Јерусалиму, како је казао прота у своме обраћању, Господ је на гору Тавор повео Петра, Јакова и Јована и пред њима се указао величанствени призор, објаснио је прота.

– Лице Христово сијало је као сунце. Одјећа Му је била бијела као снијег, а са њим су разговаралa два пророка, Мојсије и Илија. Од силне усхићености, казао је прота Кљајевић, апостоли су предложили Христу да би ту вечито остали.

Имајући у виду смисао данашњег празника, началствујући свештенослужитељ пожелео је да као што су Свети Апостоли у душама својим осетили радост да тако и ми осетимо у душама својим радост Преображења не би ли у срцима својим уселили Бога мира, љубави и доброте.

Након освећења светих Дарова Христових, пред причаснике су изнесена два путира.

Заблагодаривши Богу на Даровима које нам је дао, свештенослужитељи су потом приступили освећењу земаљских плодова – грожђа, смокава, које су потом дељени парохијанима на благослов.

Заједница око трпезе Господње настављена је у гостопримници храма под Горицом.

Елза Бибић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This