Izaberite stranicu

Његово високопреовештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је данас на Преображење Господње Свету архијерејску литургију у Храму Светог Архангела Михаила у Венадо Туерту у Аргентини. Саслуживали су му Његово преосвештенство новоизабрани Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило, свештенство и вјерни народ који се сабрао у великом броју.

У току Литургије Свету тајну миропомазања примила је госпођа Алисија Светцр која се дуже вријеме припремала да прими православну вјеру.

У литургијској бесједи Митрополит је подсјетио да је Христово Преображење на Гори Таворској један од најзначајних догађаја у историји човјечанства, као и у историји и животу самога Господа Исуса Христа:

“Господ је на Гори Таворској посвједочио да је он заиста Син Божији Јединородни с једне стране а са друге стране да је прави истински човјек. Сабрао је на Гори тројицу изабраних својих ученика Петра, Јакова и Јована а појавили су се и двојица најзначајнијих пророка Старога завјета, Мојсије и Илија. Пред њима Његово лице је засијало као сунце, а хаљине бијеље од снијега. Та свјетлост која се јавила на Његовом лицу и хаљинама, која је обасјала и апостоле и пророке, то је свјетлост Његовог божанства – божанске природе.”

Митрополит је казао да то није била обична свјетлост сунца или човјековог ума, срца, душе, већ је то вјечна свјетлост Божанска у којој Бог почива и обитава и коју Бог зрачи.

Истакао је да је свака друга свјетлост, и ова сунчана и ова која је у Божанској творевини и људској природи, само симбол и икона те Божанске свјетлости:

“То је нестворена Божанска свјетлост како каже велики учитељ Цркве Божије Свети Григорије Палама. То је једно од суштинских учења Цркве православне Божије које је заборављено на хришћанском Западу који је такође, вјеровао у ту нестворену Божанску свјетлост све од 10-11. вијека. Онда се Запад огријешио од Духа Светога, заборавивши ту вјечну свјетлост Христову која је засијала на Гори Таворској. Тада је Западна црква увела у Симбол вјере оно учење, које није учење Цркве Божије првих 10 вјекова, тзв. филиокве којим се Западна црква одвојила од Јерусалимске цркве, Цркве Истока – Православне Цркве.”

Истичући да је то гријех Цркве на Западу тога времена под утицајем римских папа који су касније проглашени за непогрешиве, владика је казао да је умјесто Светога Духа у коме је свјетлост и који је једини носилац вјечне истине, уведен човјек и његово непогрешиво а само је Бог непогрешив.

Говорећи о сестри Алисији која је примила печат дара Духа Светога, Митрополит је рекао да се она вратила оној Цркви Божијој која је била до 10-11. вијека и на Истоку и на Западу:

“Да се и она преобрази Духом Светим као и ми сви што треба да се преобразимо силом Духа Светога. Једина сила која преображава, која мијења човјека за вјечност јесте управо та сила Христовог Преображења која је засијала на Гори Таворској.”

Подсјећајући присутне да ће се 2. септембра у Буенос Аиресу обавити устоличење новоизбраног Епископа буеносајреског и јужно-централноамеричког г. Кирила, Митрополит Амфилохије је истакао да је он послан да буде апостол Цркве Христове у Латинској Америци, а прије свега да сабере све који су поријеклом из наших старих крајева, посебно из Црне Горе.

Он је казао да да су многи одступили од Православне цркве, зато што није било православних свештеника. Истакао је и значај што први пут у Венадо Туерто постоји стални свештеник јереј Миленко Ралевић, и пожелио да овај Храм Светог Архангела Михаила свијетли оном свјетлошћу која је засијала на Гори Таворској а која је дата за све људе и земаљске народе.

“То је свјетлост коју је сачувала у пуноћи Црква православна, Црква наших отаца и праотаца. Наши Свети оци из Црне Горе, Свети Петар Цетињски, Свети Василије Острошки, Свети Сава,  Свети Јован Владимир зетски краљ и мученик, сви су они били свједоци и носиоци те Таворске свјетлости, вјечне и непролазне Божанске свјетлости. И вас је Бог овдје послао из старога краја не само да нађете овдје парче хљеба, него да управо будете свједоци и носиоци те вјечне Божанске свјетлости и на овом континенту”, казао је владика Амфилохије.

Изразио је радост што је број вјерника на Литургији значајно већи него током његове последње посјете Аргентини а посебно задовољство је што је присутан толики број дјеце и позвао све да се сабирају око Свете цркве и да слиједе примјер сестре Алисије и да се врате у Цркву православну.

Верујући народ Божији приступио је Светој тајни Причешћа Тијела и Крви Господње а посебну радост овом Евхаристијском сабрању дало је присуство великог број дјеце која су послије Свете литургије у играоници у дворишту цркве прославили Дан дјетета који се данас слави у Аргентини.

У пријатном расположењу заједничарење је настављено за трпезом љубави. Нашим исељеницима који живе у Аргентини ово је била дивна прилика да се присјете родне груде и да запјевају завичајне пјесме.

Митрополит Амфилохије је на одушевљење присутних показао како се гусла а након тога је оцу Миленку Ралевићу уручио гусле – поклон за парохију.

Митрополит Амфилохије који је и администратор Епархије буеносајреске и јужно-централноамеричке СПЦ, допутовао је у Венадо Туерто уочи Преображења Господњег, гдје га је дочекао јереј Миленко Ралевић. Одмах по доласку Високопреосвећени владика је служио празнично Вечерње са петохљебницом у Храму Светог Архангела Михаила у Венадо Туерту, у Аргентини.

Митрополит Амфилохије 20-25. августа боравиће у Перуу а у недјељу 26. августа служиће у Мадариаги, у Аргентини.

Од 28. августа, празника Успења Пресвете Богородице, па до 7. септембра владика ће бити у Буенос Аиресу гдје ће и одржати предавање 30. августа у Храму Светог Саве.

У Буенос Аиресу ће се 2. септембар обавити и свечано устоличење изабраног Епископа буеносајреског и јужно-централноамеричког г. Кирила (Бојовића).

Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије 8. септембра путује у провинцију Ћако у Аргентини гдје ће боравити до 10. септембра а повратак за Црну Гору планиран је за 11. септембар.

У пратњи Митрополита Амфилохија током боравка у Јужној Америци су протојереј-ставрофор Драган Митровић, старјешина подгоричког Саборног храма Христовог Васкрсења и протођакон Владимир Јарамаз.

протођакон Владимир Јарамаз / Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This