Izaberite stranicu

На херцегновском Тргу од ћирилице, у порти Цркве Сетог спаса на Топлој, 16.августа 2018. г. је одржано вече посвећено великој српској списатељици Исидори Секулић, поводом 60 година од њеног упокојења.

О животном путу и стваралаштву Исидоре Секулић говорили су проф. др Мило Ломпар и др Бранко Радовановић.

Професор Ломпар је надахнуто и прецизно изложио духовну биографију Исидоре Секулић – од њених првих књига „Сапутници“ и „Писма из Норвешке“, до последње – Књиге о Његошу. Наглашавајући њену особену позицију у српској култури, Ломпар је истакао њену припадност традиционалном модернизму.

– За Исидору је веома карактеристична синтеза класичних и модерних вредности у осветљавању књижевне прошлости и савремених писаца, како наших тако и светских – закључио је Ломпар.

Анализирајући религиозни моменат у стваралаштву Исидоре Секулић, Бранко Радовановић је указао на значајне ауторе, као што су Тин Ујевић и Милан Ракић, у чијем делу религиозно осећање света, као и код Исидоре, надвладава песимизам и пролазност. Разматрајући молитве Исидоре Секулић, Радовановић је истакао њихово мистичко созерцање, као редак пример у нашој књижевности – на трагу ловћенског тајновидца Петра Другог Петровића Његоша.

Вечерас ће на Тргу од ћирилице бити одржан разговор на тему „Црква, језик, писмо, народност“. Учествују: проф. др Мило Ломпар, проф. др Јелица Стојановић, др Радмило Маројевић и др Будимир Алексић.

ТРГ ОД ЋИРИЛИЦЕ 2018.г. – 60 ГОДИНА ОД УПОКОЈЕЊА СПИСАТЕЉИЦЕ ВЕЧЕ ИСИДОРЕ СЕКУЛИЋ:

 

Pin It on Pinterest

Share This