Izaberite stranicu

Као што смо писали, Сенат Аргентине је 9. августа 2018. одбацио предлог законског пројекта  по коме би се дозволио абортус до 14. недеље трудноће.

Разматрање овог законског пројекта изазвао је велику друштвену дискусију у чему су учествовали и представници Православне Цркве. Тако су архијереји Руске и Српске Цркве узносили молитве против озакоњења абортуса у Аргентини 5. августа 2018. у српској саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Буенос Ајресу. Богослужење су предводили епископ буеносајрески и централно- јужноамерички Кирил и руски епископ каракаски и јужноамерички Јован. Обојица архијереја су лично саставили „Декларацију Православне Цркве против абортуса“ у којој се, између осталог, каже:

„Православна Црква истиче да живот почиње од момента зачећа. Као православни, сматрамо да је божански Логос дошао да се оваплоти у људско тело Исуса од момента зачећа (Лука 1, 26-38) и да Јелисавета, мати Јована Крститеља и рођака Дјеве Марије сведочи о томе како је младенац радосно заиграо у њеној утроби (Лука 1, 44) када је чула глас Дјеве Марије.

Побачај убија човека живог, беспомоћног, невиног који има право на живот. Осим тога, ембрион који се носи у утроби матере, није тек део тела матере, него он је друго тело, има сопствено ДНК, па је другачије од матере. Мајка не може донети одлуку о животу свога детета у утроби из разлога што је оно други човек него што је она, живо од зачећа, и отуда има исто тако право  на живот као и она.“

Декларација изражава разумевање за сложеност проблема у случајевима када родитељи не могу да финансијски издржавају дете или када малолетна девојка затрудни. Руски и српски архијереји истичу да и породица и црквена заједница и друштво у целини треба да указују помоћ таквим родитељима, и настоје да се спречи евентуално убиство детета.

Истога дана одржан је православни марш уз учешће свештенства и верника на тргу испред аргентинског Конгреса. Људи су носили иконе и плакате са натписом „За живот“ са изображењима Богородице и њене рођаке Јелисавете.

Извор: Московска Патријаршија (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This