Izaberite stranicu

Мила Вицо Јовановић, Новљанка која годинама живи и ради у Београду, у породичној кући у Баошићу годинама организује ликовну колонија “Свети Василије Острошки”.

И овога љета ће у кући старој 160 година, која је сачувала амбијент и дух старих времена, на Обали број 22, ликовна колонија у четири сазива окупљати сликаре и иконописце из разних крајева.

У првом сазиву учествовало је четворо умјетника. У току је други сазив са истим бројем учесника.

Вајар Владимир Симоновски рођен је 1974. године у Битољу, завршио је Машински факултет у Скопљу, а дипломирао вајарство на ФЛУ у Скопљу у класи професора Беди Ибрахима. До сада је излагао у Македонији, Турској, Бугарској, Француској. Бави се и сценографијом, костимографијом и унутрашњим уређењем.

Историчар умјетности Драган Поповић рођен је 1960. године у Прокупљу, бави се сликарством, а запослен је у Народном музеју Топлице у Прокупљу као виши кустос. Управник је Галерије „Божа Илић“ и руководилац истоимене ликовне колоније.

Сликарка Сандра Котевска рођена је 1990. године у Битољу. Дипломирала је на ФЛУ у Скопљу 2014. на одсјеку сликарство, а на истом факултету завршава постдипломске студије на катедри за конзервацију и рестаурацију за технику –уље. Учествовала је на 20-ак групних изложби у Македонији, Србији и Црној Гори, као и на великом броју колонија, а представила се и на шест самосталних изложби.

Међу учесницима ликовне колоније је и пјесник Миодраг Миња Милачић из Подгорице. Објавио је девет збирки поезије, од којих су најновије „Космички вијенац“ и „Љубавна поезија“. Члан је Удружења књижевника Црне Горе, предсједник књижевног клуба „Тем“, добитник бројних међународних награда за поезију.

У другом сазиву колоније „Свети Василије Острошки“ је и Биљана Поповић – новинар уредник и дописник РТС. Завршила је Факултет политичких наука, смјер журналистика, као новинар ради већ 14 година а посебно воли извјештавање о културним догађајима и туристричким потенцијалима.

Учесници колоније се смјењују на девет дана, а на завршетку која задржава и хуманитарни карактер биће организована презентација радова насталих у Баошићу овог љета.

Подсјетићемо, прошле године колонија је завршена изложбом, а помоћ је била намјењена Удружењу родитеља дјеце обољеле од канцера Феникс. Једна слика је обавезно дар Дјечијем дому Младост у Бијелој.

Извор: Радио Херцег Нови

Pin It on Pinterest

Share This