Izaberite stranicu

Беседа умировљеног Епископа захумско-херцеговачког г. Атанасија Јевтића на Газиместану на Видован 2018. године:

Ево нас на страшном месту постојанства и достојанства. Српски народ има пословицу “Кадар бити стићи” и стигли смо да ослободимо Косово. Кадар бити некада и повући се, утећи привремено, али најважније на страшном месту постојати. Ми смо овде на том месту постојанства.

Кад је дошла јединица на Газиместан, која је прва избила овде, капетан је предложио војницима ко ће да прочита песму “На Газиместану” Милана Ракића који је био конзул у Приштини. Војник је пришао капетану шапнуо му, а у том излази из строја песник Ракић и рецитује своју песму, јер је имао наду (1912. година, Први балкански рат ослобођење Косова–прим. аут). Лажу који кажу нама, деци овога века, да нас захватила западњачка река, и да нам се душе опасности-смрти плаше. Има нажалост оних који су и на власти и који се плаше. Kукавице. Говоре нећемо гинути, али могу да гину косовска деца. Његова деца неће да гину!? Ако треба, даћемо животе за ново ослобођење Косова. Е, да Бог да и биће тако.

Кад је дошао на Косово, дични син Светога великомученика Лазара Косовског, Стефан, висок, Деспот српски, подигао је онај стуб и запис на њему Косовски. Прошле године сам га читао.  Е, да Бог да, да се нађу да подигнемо тај споменик овде, како на њему храбро пише, да он говори и сведочи. Овај споменик је подигнут хвала Богу и сведочи, али и наши доласци овде, браћо и сестре, сведоче о томе.

Нисмо погнуте главе, нисмо понижени, а хоће да нас понизе. Данас је говорио митрополит (у беседи у манастиру Грачаница, митрополит Амфилохијеприм. аут.), да хоће да спроводе референдум. О чему, вели, референдум? О Косову и Лазаревој глави? О деспоту Стефану, о песнику Ракићу? Ми ћемо се борити за Косово и опстаћемо и остаћемо, али немојмо да се подајемо јефтиним пропагандама. Поменуо је Митрополит да следују многи султану Мурату – ако не Мурату, онда следују Ердогану. Он је постао личност у Србији, а колико је само инвестирао у Приштини, у Пазару, Сарајеву… Турке нам доводе и не знам кога још. Имамо ми своје јунаке, имамо ми будућност своју. Кажу ми људи у средишној Србији, сутра да буде мобилизација пола би се нас јавило добровољно на Косово. Даће Бог доћи ће и тај дан.

Христос Васкрсе! Ваистину васкрсе!

Живеће Србија! Живеће Косово и Метохија! Живеће овај народ!

Газиместан, Видовдан 2018. године

 

Pin It on Pinterest

Share This