Izaberite stranicu

Папа Фрања ће у четвртак 28. јуна 2018, пети пут у својој служби 14 црквених великодостојника уздићи у ранг кардинала. Носиоци пурпура потичу из Јапана, Индије, Ирака, Шпаније, Италије, Пољске, Португала, Мексика, Боливије, Перуа и Мадагаскара. Овим наименовањима број кардинала с правом бирања Папе подигнут је на 125, док је њих 101 услед старости од преко 80 година изгубило ово право.

Звање кардинала је највиша католичко црквено достојанство после Папе. Реч „кардинал“ потиче од латинске речи cardo.  Кардиналски колегијум је најзначајнији саветодавно тело Папино; поред тога, он има задатак да обави припреме за избор новог Папе. У конклави за избор новог предстојатеља Римокатоличке Цркве могу учестоввати само они кардинали који нису напунили 80. годину живота.

Папа бира кардинале по свом избору. Према Црквеном праву, они су „морали примати свештеничко рукоположење, одликовати се у вери, моралу, побожности, и као и трезвеношћу у управним питањима; а ко још није бискуп, мора примити бискупско посвећење. У прошлости кардиналски колегијум се састојао углавном од Европљана уз велико учешће Италијана. После Другог ватиканског концила 1962-1965. године долази до интернационализације. Мада Европа даје највећи број кардинала, они ипак нису апсолутна већина.

За кардинале се бирају  и руководиоци свих римских конгрегација, као и директори других значајнијих куријских установа. Осим тога, ово достојанство је традиционално повезано са великим и значајним бискупијама. Курирски кардинали морају обитавати у граду Риму, а они кардинали који су на челу бискупије, морају долазити у Рим, „кад год их Папа позове“. Ово се дешава када су у питању Скупштине на којима Папа хоће да добије савет, али и по другим значајним пословима.

Новоизабрани кардинали добијају од папе декрет који се прочита пред кардиналским колегијумом. Тада они добијају светлоцрвену одору (палиум).  као и кардиналски шешир. Притом, сваком од њих Папа даје титуларно звање једне бискупије у Риму или око Рима већ према томе да  ли је у звању бискупа или надбискупа

Извор: Катпрес (са немачког Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This