Izaberite stranicu

У присуству председника Либана освећена нова резиденција Сиријске Православне (дохалкидонске) Цркве

У присуству Његове Екселенције генерала Мишела Ауна, председника Либанске Републике, поводом инаугурације нове патријарашке резиденције у Атчанеу, предстојатељи оријенталних (дохалкидонских) православних Цркава: Мор Игнатије Јефрем II, патријарх Антиохије и свег Истока; папа Тавадрос II, папа александријски и патријарх  Столице Светог Марка; католикос Арам I  Велике Куће Киликије, одслужили су свету Литургији у цркви Пресвете Богородице.

Његова Екселенција је стигао у 10 часова у Атчане, где су га дочекали  двојица митрополита и где је  војна музика извела  либанску химну. Тада је Председник државе ушао у цркву, где је примљен са аплаузом, непосредно пре почетка богослужења.

Литургији су присуствовали: кардинал Мар Бешара Бутрос Ал-Раи, маронитски патријарх Антиохије и свег Истока; Мор Игнатије Јосиф III Јунан, сиријски католички патријарх; Јован X  и други црквени великодостојници, међу којима и Његова екселенција Иван Сантос, отправник послова Апостолске нунцијатуре у Либану. Литургији су присуствовали и Његова Екселенција Амине Гемајел, бивша либанска председница, и чланови Либанског парламента,  као и амбасадори Египта, Сирије, Мађарске, Румуније и Јерменије.

Освећена  патријаршијска црква Мор Севера у Новој патријаршији – Атчане

Његова Светост патријарх Мор Игнатије Јефрем II произнео је проповед у којој је поздравио Његову Екселенцију председника  државе и Њихове Светости, заблагодарио високим државним личостима, као и свима присутним верницима „на овој светој Литургији (Куробо) која се служи према обреду наше антиохијске Сиријске Цркве. Први пут у хришћанској историји, предстојатељи ријенталних православних Цркава на Блиском истоку заједно служе свети Куробо. Захваљујем нашем Милостивом Богу који нам је дао овај велики благослов и учинио нас вредним да одслужимо ову свету службу,“ казао је Патријарх.

Његова Светост је захвалио „Његовој Екселенцији Председнику Републике Либанон што је присуствовао овом Светом Куробоу, и због тога што је био покровитељ инаугурације наше нове патриаршијске резиденције, коју нам је Господ помогао да изградимо од доприноса верника, да постане седиште наше Цркве овде у драгом Либану, који је од првих векова прихватио вернике наше Сиријске православне Цркве, иако нас данас називају мањином; међутим, Либан, који има своје сиријско име Лебнон, то јест, срце Бога, остаће у срцима сваког Сиријца куд год да пође широм света.“

Он је уверавао да „без обзира на то кроза шта је прошао драги Исток, то нас неће обесхрабрити да и даље пружамо живо сведочење о Христу, као и да служимо својој духовној деци, као и нашој муслиманској браћи са којима делимо љубав према овој земљи“. Он је посебно истакао да су многа свештена лица побијена, киднапована, као што су двојица митрополита Алепа…

Он је уверавао Његову Екселенцију да “поздравља и подржава Ваше напоре да Либанон постане центар за религијски дијалог и пример коегзистенције. Такође се молимо да вам Бог помогне да постигнете своје племените циљеве у очувању достојанства нашег човека на Оријенту, посебно у Либану, Сирији и Ираку“.

Говорио је и Председник Либана и уверавао да се његова држава стара о свима грађанима те земље међу којима нема већине и мањине.

Извор: ОСР (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This