Izaberite stranicu

Римски папа Фрањо примио је јуче, 30. маја, у Ватикану делегације Руске православне цркве предвођену предсједником Одјела за спољне црквене везе Московске патријаршије Митрополитом волоколамским Иларионом и Италијанске епископске конференције.

Папа Фрања топло је поздравио обе делегације које у Риму у оквиру Форума-дијалога цивилних друштава Русије и Италије разговарају на тему ходочашћа хришћанским светињама, истичући значај комуникације и пријатељског дијалога између православаца и католика. Обраћајући се члановима делегације Руске православне цркве и лично митрополиту Илариона папа је, како је саопштено данас, рекао:

“ У Вашем присуству и посебно пред Вама, драги брате, хтео бих још једном да подвучем да Католичка црква никада неће дозволити, да се са њене стране појави приступ који би водио новим поделама. Ми никада то нећемо да дозволимо. У Русији постоји само један Патријархат – ваш. И за нас неће бити другог.“

По речима папе, унијатизам као метод потпуно је неодговарајући у односима православних и католика у савременој епохи. Само братски дијалог представља једини могући пут за постизање већег јединства. Римски понтифекс је изјавио: „Католичка цркква не сме да се меша у унутрашње послове Руске православне цркве, мислим ту и на она мешања услед политичких разлога. Таква је моја позиција и позиција Свете Столице данас. Другачије поступање неприхватљиво је за Свету Столицу.“

Његова Светост топло је поменуо састанак са Патријархом московским и целе Русије Кирилом у Хавани у 2016. години, која је била од великог значаја за развој односа између две цркве.

Извор:https://mospat.ru/ru/2018/05/31/news160565/

Pin It on Pinterest

Share This