Izaberite stranicu

Епархија рашко-призренска данас је оштро осудила ескалацију етничког насиља и нетолеранциј на Косову и Метохији и апеловала на мир и поштовање права. Саопштење издато поводом серије инцидената на КиМ преносимо у цијелости:

САОПШТЕЊЕ ЕПАРХИЈЕ РАШКО-ПРИЗРЕНСКЕ

поводом низа најновијих инцидената на Косову и Метохији

Епархија рашко-призренска најоштрије осуђује најновију серију инцидената који указују на вишеструко погоршање безбедносне ситуације у којој живи српски народ са својом Црквом на Косову и Метохији.

Пре три дана десетине косовских Албанаца напали су српске вернике који су са својим свештеником дошли да обиђу рушевине цркве Свете Тројице у селу Петрич код Клине и обаве Духовданску литију. У озбиљном инциденту, у коме су нападачи и поред присуства полиције каменицама засули вернике, повређена су тројица Срба.  У јучерашњем инциденту у селу Старо Грацко код Липљана повређена је једна Српкиња са шестомесечном бебом, а група Албанаца код села Жач недалеко од Клине пресрела је локалног свештеника Стевана Марковића који се са породицом враћао са службе у Пећкој Патријаршији.

Свештенику су прво препречили пут, а потом се окупила већа група која је рукама почела да удара о кола и сломила предње стакло на возилу. Двоје петогодишњих близанаца и попадија су том приликом претрпели велики страх јер је један од локалних Албанаца, иначе припадник породице Кељменди која је и раније нападала српске повратнике у Жачу, почео да прети да ће донети оружје. Свештеник је после тога имао у Осојану састанак са британским амбасадором г. Руаријем Оконелом коме је детаљно испричао шта се догодило као и шта је било у Петричу јер је отац  Стеван био заједно са верницима у литији.

Синоћ је такође нападнута и амбуланта у српском повратничком селу Новаке код Призрена. У нападу су проваљена врата и уништен је већи део документације. Инцидент је данас пријављен полицији али се по обичају не очекују, као ни до сада, никакви резултати.

Поред настављања кршења одлуке Уставног суда Косова о дечанској земљи, коју садашњи као и бивши председник општине Дечани упорно негира и спречава регистрацију у катастру, као и покушаја претварања локалног пута који пролази поред манастира у магистрални пут према Црној Гори, ови најновији инциденти показују да се безбедносна ситуација за Србе на Косову и Метохији интензивно погоршава. Косовске институције, што својом пасивношћу, а у случају Дечана и директним учешћем, непосредно доприносе ескалацији ситуације. Изјаве дечанског градоначелника и министра инфраструктуре против Српске Православне Цркве су претеће и неодговорне и погоршавају ионако већ годинама лошу безбедносну ситуацију у овој општини.

Епархија рашко-призренска позива надлежне институције на Косову и Метохији да поштују постојеће законе и зауставе ескалацију етничког насиља и нетолеранције. Кршење верских права, посебно православних Срба на Косову и Метохији верификовано је и најновијим извештајем Стејт Департмента о верским слободама, где се наводи онемогућавање слободног приступа верницима појединим објектима и указује на често кршење постојећих закона који регулишу права Српске Православне Цркве и невећинских заједница на овом простору.

Епархија такође апелује на међународне представнике и институције да учине све што је у њиховој моћи да се спречи наставак етничког насиља и омогући нормалан и безбедан живот српском народу на Косову и Метохији.

Дато у канцеларији Епархије рашко-призренске Призрен-Грачаница,
31. мај 2018. године

Епископ Теодосије пренео најдубљу забринутост високим НАТО официрима

Епископ рашко-призренски Теодосије данас је примио у манастиру Грачаница команданта здружених снага НАТО америчког адмирала Фога и команданта КФОР-а италијанског генерала Куочија. Високим НАТО официрима Владика је пренео дубоку забринутост због низа етнички мотивисаних напада на Србе последњих дана као и упорног непоштовања закона од стране локалних институција посебно у општини Дечани.

Извор: Епархија рашко-призренска

Албанци напали свештеника у Жачу

У серији инцидената широм КиМ, група Албанаца пресрела је и напала возило православног свештеника Стевана Марковића, у селу Жач, на путу за Осојане код Истока. Отац Стеван Марковић је испричао РТС-у да је у јутарњим сатима пре подне, колима, са женом и децом, наишао на блокаду пута коју су му поставили чланови албанске породице Кељменди.

„У месту Жач посред пута је био комби са отвореним вратима, а додатно поред је стајао човек који је просипао воду, тако да је пут био потпупно блокиран. Стао сам и замолио да затворе макар врата од комбија како бисмо прошли. У том тренутку нисам ни помислио да је то блокада за мене за моју породицу“, навео је отац Стеван.Каже да су му поломили стакло на аутомобилу, а када су жена и деца вриснули у плач, онда је кренуо да заобиђе блокаду на путу. Чуо је да један од окупљених Албанаца виче „калаш, калаш“ (скраћеница за аутоматску пушку) и да је други отрчао према кући.

Свештеник је успео да заобиђе комби на путу и стигне до седишта парохије у Осојану, одакле је позвао полицију.

Полиција је узела изјаве од њега и окупљених Албанаца, али свештеник Марковић не зна шта је даље предузела.

Свештеник Марковић је у понедељак служио на темељима порушене цркве у селу Петрич, када је група Албанаца напала окупљене Србе. Тада су од напада каменицама повређене три особе.

Стеван Марковић је свештеник у Осојану, које је највеће повратничко место у општинама Исток и Клина.

Извор: РТС

ТВ Храм: Спречити наставак етничког насиља над Србима на КиМ

Pin It on Pinterest

Share This