Izaberite stranicu

Древна црква Свете Недеље на јужном егејском грчком острву Наксосу и мозаик Преображења у Манастиру Свете Катарине из 6. века на Синајској гори проглашени су добитницима награде за културно наслеђе /  Еуропа Ностра за 2018. годину у категорији очувања.

Награда Еуропа Ностра је једна од највећих почасти у области европског наслеђа. Еуропа Ностра 15. маја 2018, је прогласила 20 победника из 17 земаља пошто су „препознати због њихових импресивних достигнућа у очувању, истраживању, посвећеној служби, и образовању, обукама и подизању свести“.

„Топло честитам овогодишњим ‘шампионима наслеђа’… Ми смо дубоко импресионирани посебним вештинама, креативношћу, посвећеношћу и великодушношћу толиког броја професионалаца, волонтера и помагача наслеђа из целе Европе … Наши добитници награда су живи примери да је наше културно наслеђе много више сећање на нашу прошлост; то је кључ за разумевање наше данашњице и извор наше будућности,“ рекао је познати оперски певач и председник „Еуропа Ностре“ Пласидо Доминго.

Црква Киријаки је прави драгуљ, коју карактерише јединствени низ зидних фрескописа који потичу из 8. или 9. века, из времена када су јеретици иконоборциа пројурили кроз Цркву, уништавајући безброј вредних икона. Коначни пораз ових јеретика прославља се сваке прве Недеље поста познате као Тријумф Православља.

Извор: Православие.ру (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This