Izaberite stranicu

Тероризам нема подршку хришћанске ни исламске религије, јер се православна и католичка црква, као и ислам противе сваком облику насиља, поручено је са панела „Повезаност религије и политике безбједности“, на осмом То Бе Сецуре (2БС) Форуму у Будви.

Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило Бојовић казао је да је православна црква против сваког облика тероризма и насилног понашања. Он је казао да уколико би била угрожена безбједност и слобода државе и народа, православна црква остваља себи за право да позове народ на одбрану. Бојовић је рекао и да православна црква у глобалу може да благослови само одбрабрени рат и „рат“ коме је циљ добијање мира.

„Православна црква је важна као фактор превенције, одвраћања људи од насиља. Хуманизам, толеранција, демократија је нешто што се подразумијева за све хришћане. Православна црква, а мислим да се то односи и на друге хришћанске цркве, моли се за мир свега свијета. На свим богослужењима та се молитва понаваља“, казао је Бојовић.

Реис Исламске заједнице у Црној Гори Рифат Фејзић нагласио је да су вјерске заједнице током рата на простору бивше Југославије „доливале уље на ватру“.

„Вјера у принципу није лака ствар, колико год је ми доживљавали лако. Вјера је ствар у којој увијек постоји могућност да „склизнете“. За вјеру треба направити подлогу. Ја имам једну тезу, да смо ми у бившој Југославији, њеним распадом, преко ноћи постали вјерници. И онда на неки начин, умјесто да смо допринијели мирном разрјешењу југословенске кризе или неким договорима, вјерске заједнице су долиле уље на ватру у свим оним сукобима који су се догодили“, нагласио је он.

Фејзић је рекао да су он и људи из његове вјере често у прилици да бране ислам, истичући да се та религија највише у свијету тренутно повезује са неким облицима радикализма и тероризма. Он је рекао да се ниједна вјера и ниједан народ не могу поистовјећивати за тероризмом.

„У сваком народу то постоји, у сваким вјерским заједницама то постоји. Злоупотреба вјерских ставова, које људи не познају како треба, постоји не само у исламу него у свим вјерским заједницама. Ислам у свом коријену значи мир, спас и благостање“, казао је Фејзић.

„Из перспективе хришћанства насиље никада није имало никакву легитимацију. Католичка црква има мноштво докумената свога учитељтсва о теми мира и ја ћу сажети сву ту науку у само четири појма на којима се темељи друштвени мир. То су истина, правда, солидарност и слобода“, казао је војни бискуп у БиХ Томо Вукшић

В. Л.

Извор: Дан

Фото: ЦДМ

Pin It on Pinterest

Share This