Izaberite stranicu

Генерална скупштина Конференције европских Цркава, чији је члан и Српска православна црква, почиње идућег понедељка у Новом Саду, саопштено је јуче на прес-конференцији координатора Конференције која ће окупити неколико стотина учесника и трајати од 28. маја до 6. јуна у новосадском Мастер центру.

Конференција европских Цркава представља екуменску организацију са седиштем у Бриселу и она после Светског савета цркава спада у једну од најзначајнијих и највећих екуменских организација. Сваких пет година она организује своју Генералну скупштину. Претходна је била 2013. године у Будимпешти а овога пута су се определили за Нови Сад.

Догађај ће се бавити библијском темом Ви ћете ми бити сведоци – истражујући тему правде, сведочења и гостопримства.

Представницима медија обратили су се г. Саболч Лоринц, главни координатор Генералне скупштине Конференције европских Цркава, г. Хенрик Хансон, координатор комуникационог тима и теолог Данило Михајловић, локални координатор у име СПЦ.

Г. Хансон је најавио програм Генералне скупштине, истакавши да је главна тема о којој ће бити говора управо питање хришћанског гостољубља и та тема ће бити сагледана у светлу актуелних дешавања у целој Европи. Такође, координатор комуникационог тима је рекао да ће, поред сесија и радионица на којима ће више од 500 учесника из целе Европе истраживати теме правде, сведочења и гостопримства, током вишедневног заседања бити одржана и излагања најеминентнијих личности и представника Цркава и традиционалних хришћанских заједница.

-Најзначајнији говорници ће бити Патријарх антиохијски и свег Истока Мар Игњатије Јефрем II, предстојатељ Сиријско-јаковитске цркве, Надбискуп кентерберијски Јустин Велби, надбискуп Антје Јацкелен из Шведске цркве, Петра Босе-Хубер из Евангеличке цркве у Немачкој, а од локалних говорника биће присутни Епископ бачки г. Иринеј и Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, прецизирао је г. Хансон.

Г. Саболц Лоринц казао је да се не догађа често да Конференција посети одређени град како би организовала своју Генералну скупштину.

-Ово је први пут да Конференција европских цркава посећује Балкан, наравно Нови Сад, по питању оваквог догађаја. Реч је о великој заједници коју чини више од педесет земаља, казао је г. Лоринц, захваливши свима који су учествовали у организацији овог догађаја – Влади Србије, АП Војводини, Граду Новом Саду, Мастер-центру, а посебно домаћину Епархији бачкој и Епископу новосадском и бачком г. Иринеју.

Теолог Михајловић навео је да је лого овог догађаја визуелно осмишљен тако да је његов централни мотив мост.

-То је био предлог да би се сви присутни подсетили страдања нашег народа током НАТО бомбардовања 1999. године. То је био један од разлога који су допринели да се, током вишедневног заседања Генералне скупштине конференције европских Цркава, организује једна врста молитвене шетње од једног новосадског моста до другог, како бисмо се сви подсетили неправедне трагедије која је задесила српски народ, рекао је г. Михајловић.

Према програму Генералне скупштине, 3. јуна, у послеподневним часовима, учесници овог догађаја ће одржати молитвену шетњу од моста Дуге до новог Жежељевог моста, као један символ мира и изграђивања нових веза између Балкана и остатка Европе.

Током трајања Генералне скупштине биће одржане три конференције за медије – 31. маја, 3. јуна и 5. јуна. Сајт  https://assembly2018.ceceurope.org/  биће свакодневно ажуриран.

Конференција европских Цркава броји 114 Православних, Протестантских, Англиканских и Старокатоличких Цркава из свих земаља Европе, као и још четдресет националних савета Цркава и организација у партнерству. Конференција европских Цркава  је основана 1959. године и има канцеларије у Бриселу и Стразбуру.

Извор: Епархија бачка

 

Pin It on Pinterest

Share This