Izaberite stranicu

Српска православна црква данас,  18. маја по новом календару молитвено прославља Пећку Красницу – чудотворну велику српску и руску светињу која се налази у посебном трону у Пећкој Патријаршији. Икона је заштитница Срба, пред Њом су се Руси крштавали, пред Њом су многе и многе молитве услишене, те је јединствена и по томе што је сва украшена и окићена дукатима захвалних верника.

Повест о Пећкој Красници:

Чудотворну икону Богородицу Пећку – Ипекску је по предању сликао свети апостол и јеванђелист Лука, у Гетсиманији крај гроба Пресвете Богородице, 48. године.

У Цариград ју је 460. пренео византијски цар Лав Мудри, ту је боравила у храму Мајке Божје све до 898. када је послата у Херсон, на Крим. Њу је тамо дочекао сам руски кнез, свети Владимир, који се пред њом крстио, о чему постоји запис, и отпочео са крштавањем руског народа.  Око 989. икона се налазила у Великом Новгороду, одакле је пренета у Никеју.

Икону је од цариградског патријарха добио на благослов свети Сава Српски, када се хиротонисао и донео је у Србију. По преносу патријаршије у Пећ, тамо је и ова светиња добила своје место и од тада се назива Пећком. Икона стоји у нарочитом трону и окићена је многобројним драгоценим украсима, као захвалност оних, чије су молитве пред њом услишене.

Икона Мајке Божје је учинила многа чуда у граду Пећи и уопште у народу: сачувала га од колере, била му утеха у вековима робовања, радост у жалости, лекар у болести, пријатељ у невољи, охрабрење у страдању и на самрти. Срби су је одувек безгранично волели, Турци се односили према њој коректно и са поштовањем, а Албанци чували Патријаршију и према икони гајили страхопоштовање. С времена на време икона је ношена по српским крајевима, где је посећивала домове верника, у њима коначила и пред њом су читане даноноћне молитве.

У Пећи је у прошлости, на празник иконе Богородице Пећке, чудотворна икона ношена у литији кроз град, од куће до куће српских домаћина који су је свечано дочекивали. 

Овој икони је посвећен посебан Акатист, дело митрополита Михаила из 1894. године.  У њему је и припев: Радуј се заштитнице и спаситељко рода српскога, крстоноснога! 

Одлуком Светог архијерејског сабора на мајском заседању 2011. године празник иконе Богородице Пећке, који је до тада обележаван локално, добија општецрквени карактер и одређено је да се прославља сваке године сутрадан по празнику Вазнесења. 

Књига о овој чудесној икони:

Постоји монографија о овој чудотворној икони, једној од највећих светиња подарених нашем светосавском роду самим оцем нашим Светим Савом Равноапостолним, изузетна и ретка књига коју су објавили манастир Пећка патријаршија и Издавачка кућа ”Светигора” под насловом “Пресвета Богородица – Красница Пећка” .

Слово Митрополита Амфилохија о Пећкој Красници:

 Вјечност нас милује Кроз Твоје чедно око

Сабор светопећких Отаца рода мога у њему столује

 Ти којој је мачем срце прободено

маглу земнога царства скини са душе Лазаревом потомству

благодатном снагом небу га вини из пролазног праха

 Видовданом просвети му ум

кости његове прикуј страху Господњем

одроби робље памћењем Љепоте непролазне што из Тебе сјаје

Краснице милолика

чуварко земље косовске

Обновитељко вјечног боголика  у људима и у сваком бићу на земном шару што Бога има за безмјерну мјеру постојања.

Пећка Патријаршија, 1993.

(Преузето из збирке песама У ЈАГЊЕТУ ЈЕ СПАС – Митрополит Амфилохије Радовић, Подгорица, Октоих, 2000.)   http://www.spc.rs/sr/mitropolit_amfilohije_pecka_krasnica

Молитва Пресветој Богородици Пећкој:

О, свечиста Дјево, свеблагословена Владичице, Пресвета Богородице, Царице неба и земље, Мајко Бога вишњега, са страхом и вером пада- јући пред чесном иконом Твојом, усрдно Ти се молимо као заштитници и покровитељки нашој: прими, Милосрдна, мољења наша и покриј нас чесним омофором Твојим, јер си Ти свима хришћанима помоћница; умоли Сина Твог, Господа Бога нашег Исуса Христа, да сачува обитељ Твоју и сва верна чеда Твоја која прибегавају к пречистој икони Твојој и вапију Ти: о, свемилостива Госпођо Владичице Богородице, све који се с вером и љубављу моле Теби избави од падова греховних, од свих искушења, невоља и од изненадне смрти; даруј свима нама дух скрушен, срце смирено, чистоту душевну и телесну, исправљење од грехова, покајање, смиреноумље и отпуштење свих грехова наших, да радосни празнујемо долазак Твој и удостојимо се царства небеског, где бисмо са свима светима славили пречасно и величанствено име Оца и Сина и Светога Духа.

Амин

 

Pin It on Pinterest

Share This