Select Page

Делегација професора Цетињске богословије посјетила је град Новокузњецк и Кузбанску православну духовну богословију и учестовала на Међународној научно-практичној конференцији.

Професорима и студентима у уторак, 1. маја предавање су одржали старци са Свете Горе. Оци Паладије и Симон су говорили о животу на Светој Гори и новом савременом светитељу из Грчке, Светом преподобном Никифору Прокаженом.

Професор Цетињске богословије г. Благоје Рајковић, преводио је са грчког на руски предавање стараца са Свете Горе.

У сриједу,  2. маја организована је Међународна научно-практична конференција „Хришћанско свједочење вјере: аспекти историјског спомена“, на којој су своја предавања одржали професори Кузбанске и Цетињске богословије.

У име Цетињске богословије професор Благоје Рајковић говорио је о Светом Јовану Владимиру, првом српском светитељу, отац Драган Станишић о Светом Василију Острошком а Александар Вујовић о Новомученицима Јасеновачким.

Током боравка у Новокузњецку гостољубљем ректора протојереја Андреја Мојаренка и осталих професора, гости из Цетињске богословије обишли су знаменитости града, Саборни храм и оближњи манастир Светог великомученика Пантелејмона гдје их је дочекао игуман Пимен са братијом.

У повратку за Кемерово, у четвртак 3. маја, професори су присуствовали четрдесетодевном парастосу недавно пострадалим у тржном центру.

Парастос је у Катедралном саборном храму служио Његова светост Патријарх московски г. Кирило.

Александар Вујовић

Pin It on Pinterest

Share This