Izaberite stranicu
Празник Светог апостола Аристрарха, који је небески покровитељ Митрополита кемеровског и прокопијевског г. Аристарха, свечано је прослављен у Катедралном храму у Кемерову у суботу, 28. априла.
Учешће у овој прослави по благослову Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија узели су и професори Цетињске богословије, протојереј-ставрофор Драган Станишић, Благоје Рајковић и Александар Вујовић.
На Светој архијерејској литургији Митрополиту Аристарху саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Митрополије и гости из Грчке, Свете Горе и Црне Горе. Вјерни су имали прилику да цјеливају мошти Преподобног Никифора које је са Крфа донио архимандрит Поликарп.
Служби је присуствовао и Епископ новокузњецки и тастаголски г. Владимир, који је честитао имендан Митрополиту Аристарху.
Послије Литургије Митрополит Аристарх је заблагодарио свима на учешћу у прослави имендана, посебно Епископу Владимиру, драгим гостима монасима са Свете Горе и Крфа, професорима Цетињске богословије, свештенству и свим присутним, нагласивши да су мошти Преподобног Никифора велики благослов за цркву у Кемерову и да је ово литургијско сабрање слика јединства руског, српског и грчког народа.
Овом приликом вјерни народ и гости из Градске управе и других институција честитали су Дан ангела и уручивали поклоне Високопреосвештеном Митрополиту.
Митрополиту Аристарху професори Цетињске богословије предали су дар од Митрополита Амфилохија живописану икону Господа Исуса Христа.
У митрополијској резиденцијалној свечаној сали дјечји хор је приредио пасхално-празнични програм.
На ручку је Митрополита Аристарха поздравио и честитао му имендан професор г. Благоје Рајковић, пренијевши поздраве Митрополита Амфилохија, ректора протојереја-ставрофора Гојка Перовића и свих који се уче и који их уче у Цетињској Богословији.
Митрополит Аристарх је изразио благодарност Митрополиту Амфилохију, ректору, професорима и ученицима Богословије и истакао да је велика радост видјети драге госте из Цетиња у Кузбасу, Кемерову и Новокузњецу.
„Вашим присуством показују се и потврђују нераскидиве духовне и братске везе Руске и Српске Цркве“, казао је владика.
Професори Цетињске богословије ових дана обићи ће Епархију кемеровску и у Кузбанској семинарији у Новокузњецу одржати студентима неколико пригодних предавања.
Александар Вујовић

Pin It on Pinterest

Share This